Nandufélék
(állat, Rheidae), a laposmellü futó madarak egyik családja.
Csőrük széles, lábaikon három ujj van, medencéjük nyilt. Fejük és nyakuk
tollas. Egyetlen neme ismeretes, amely három fajban Dél-Amerikában él. A
közönséges nandu v. amerikai struc, háta hamuszürke, hasa piszkos fehér, nyaka
és melle fekete, fejének csupasz részei hússzinüek. Csőre szürkésbarna, lábai
palaszürkék. A nőstény melle világosabb, mint a himé és kisebb (1,3), a him
magassága 1,5 m. Farktollai majdnem hiányoznak. Rio de Plata vidékén s
Paraguaytól egészen a Magellan-szorosig a pampaszokon él. Futásnál szárnyaira
támaszkodik és zeg-zugos irányban fut, amiért is üldözve még lóháton is bajos
utólérni. 5-7-ével csapatokban él; fűvel, gazzal, bogyóval, maggal és rovarral
táplálkozik. Decemberben költ. A nőstény a földben mélyedést csinál és fűvel
béleli ki és ide rakja 13-17, de néha 50 tojását is. A tojások 1 kg. nehezek,
13 cm. átmérőjüek, sárgásfehérek, zölden pettyesek. A him egyedül költi ki
őket. A fiatalok fészekhagyók és igen gyorsan növekednek. Nagyban üldözik.
Húsát, tojásait eszik, bőrét sapkákra stb.-re, nyakbőrét pénzestüszőkre, tojáshéját
tartókra, tollait díszül stb. használják fel. a fogságban könnyen megszelidül,
sőt tenyészthető is (berlini állatkert). Darwin manduja (Rh. Darwini Guold)
kisebb az előbbinél és csak Dél-Amerika déli részeiben él.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|