Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Napközbeni ... ----

Magyar Magyar Német Német
Napközbeni ... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Napközbeni kisgyermekellátás külföldön

A napközbeni kisgyermekellátás a gazdaságilag fejlett országokban a hetvenes évek óta folyamatosan és erőteljesen fejlődő szolgáltatás. A különböző országok a szociális ellátásra vonatkozóan uralkodó felfogás, a gazdaság igényei és az ország társ.-i-kulturális hagyományainak függvényében közelítenek a növekvő igények kielégítéséhez. Főbb modellek.

1. Az áll. szinte teljesen felvállalja a közel teljes körű gyermekellátás megszervezését, működtetését, a kiadásokat részben a költségvetésből fedezve (pl. skandináv áll.-ok).

2. Az áll. bizonyos társ.-i csoportok napközbeni ellátásának biztosítását tartja csak feladatának, ilyenek lehetnek a fogyatékosok vagy a társ.-ilag hátrányos helyzetű csoportok. A többség számára biztosított gyermekellátás fenntartásában viszont nem vesz részt. Az ellátást a vásárlók számára nyújtott ?termékként? a piaci viszonyokra bízza (USA, Egyesült Királyság).

3. Sok ország ellátására a két modell közti átmenet a jellemző. Az áll. részt vállal az ellátásban, de az általa nyújtott ellátás távolról sem teljes körű, és a hiányokat a piacgazdaság tv.-ei alapján működő ellátás tölti ki (Franciao., Németo.). Az ellátásban az áll.-i, az önkormányzati, valamint a magánszektor mellett jelentős szerep jut a nonprofit szektornak. A nonprofit vállalkozások sajátos formái a Nemkormányzati Szerv.-ek (non-governmental organizations, azaz NGO-k), amelyek áll. megrendelésre, áll. pályázatok elnyerése alapján a kormány által kitűzött feladatokat látják el. Hollandiában az ellátás megszervezése túlnyomórészt NGO-kon keresztül történik. A hetvenes években, Ausztráliában is ily módon volt megszervezve az ellátás. Főként az USA-ban és a harmadik világban jelentős szerepet játszanak az egyházak. Az USA-ban elsősorban az ellátás tartalmától függetlenül, dologi támogatás (helyiségek, felszerelés stb.) révén vannak jelen, míg a harmadik világban főként a filantróp szerv.-eken keresztül. Az ellátás színvonalát a két modell közötti átmenettel jellemezhető ellátási hálózatokban erősen befolyásolják a regionális és ellátóhely szerinti különbségek. Problémát jelentenek a minőség tekintetében a nyilvántartásban nem szereplő, tehát nem ellenőrzött privát családi napközik.

Donga Katalin

Szerkesztette: Lapoda MultimédiaMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is