Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Narancsolaj... ----

Magyar Magyar Német Német
Narancsolaj... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Narancsolaj

illanó olaj. Van édes és van keserü; az előbbit a Citrus Aurantium, az utóbbit a Citrus bigaradia Dich. Gyümölcsének friss héjából sajtolják (l. Limoni olaj). Mindkét olaj zöldessárga, fs. 0,848-0,854, mindkettőnek fő alkotórésze a limonén; a poláros fény síkját azonban az édes N. +96°-ra, a keserü N. pedig legalább is +92°-ra forgatja. A keserü N. illata sokkal finomabb, mint az édesé, ezért ára is nagyobb, kétszerese emennek. Legjelentősebb termelőhelye Dél-Olaszország. Szörpök, likőrök, orvos- és illatos szerek, továbbá szappanok készítésére használják.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is