Nátriumacetát
(ecetsavasnátrium), Na(C2H3O2).
Ez a só rendesen ugy készül, hogy híg ecetsavat (ecetet) nátriumkarbonáttal
(szóda) telítenek és az igy kapott oldatot besűrítés után kikristályosítják. A
N. rombos oszlopokban kristályosodik, amelyek 3 molekula kristályvizet
tartalmaznak. Fs 1,4. Vizben könnyen oldódik (közönséges hőmérsékleten 2,8 sr.
vizben), ez kesernyés, sós ízü. A kristályos N. a levegőn elmálik és lassankint
minden kristályviz eltávozik belőle. Hevítve jóval 100° fölé hevítve pedig
vizmentessé lesz. A vizmentes N. op. 319°, de e hőfok fölé hevítve elbomlik és
ekkor aceton távozik el belőle; erősen kiizzítva nátriumkarbonáttá lesz.
Koncentrált ecetsavval bepárologtatva savanyu N.-á (nátriumdiacetáttá) Na(C2H3O2),
C2H4O2, H2O. lesz. Ismeretes még a
kétszer savanyu N. (nátriumtriacetát), mely 1 sr. megolvasztott N. és 6 sr.
vizmentes ecetsav (jégecet) hevítése révén kapható. Ez utóbbi só op. 127° és
150°-ra hevítve ecetsavra és N.-ra bomlik. A N.-ot főleg a tiszta ecetsav,
ecetéter stb. előállításához használják, de ezenkivül hús konzerválására is
alkalmazzák. A magyar gyógyszerkönyvben is hivatalos szer, ezért a gyógyszerül
használt N.-nak szulfátokat, kloridokat, de főleg rezet, ólmot tartalmazniok
nem szabad.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|