Nemes élesztő
A mustot a szőllőbogyókra tapadt Saccharomycetek spórái,
abban elszaporodván, erjesztik ki. Újabb megfigyelések szerint ezen élesztőknek
nevezett szervezetek nem csekély befolyást gyakorolnak a mustból származó
bornak minőségére s bebizonyult, hogy a bor az által, hogy a mustot nem
enegedik a véletelnül rárakodott bárminemü élesztővel magától kierjedni, de a
kitünőbb borvidékek e célból kiváló gonddal tisztán tenyésztett élesztőjével
beojtván, erjesztik ki, jelentékenyen megjavul s különösen az illető borvidék
jellegéhez közelítő zamatot kap, feltéve, hogy a must összetétele a N. eredeti
mustjáétól jelentékenyen nem különbözött. Ezt a kitünőbb borvidékről származó s
a bor nemesítése céljából tisztán tenyésztett élesztőt, megkülönböztetésül a
közönséges, természetes élesztőktől, N.-nek nevezik.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|