Németország borászata
Németországban a borászat aránylag igen magas fejlődöttségi
fokon áll. A német főbb borvidékek röviden jellemzve (Babo-Mach után) a
következők: a) Elzász-Lotaringia, főleg asztali borokat termel, de aránylag a
legnagyobb mennyiségben. b) Badeni nagyhercegség. Legkitünőbb borai az
affenthali vörös, a bergstrassei, ihringeni és rothweileri. c) Württemberg,
legjobbak a tauber borok, legtöbbnyire azonban asztali borokat termel. d)
Bajoroszág; kitünő, a rajnamenti borokhoz hasonló borokat termel a Pfalz,
legjobbak: forsti, deidesheimi, ruppertsbergi, dürkheimi. e) Rheinhessen.
Egyik-másik a legjobb rajnai borok mellé állítható, mint a wormsi
Liebrauenmilch, továbbá a scharlachbergi, oppenheimi, niersteini és a vörös
ingelheimi. f) Poroszország. a) A legnemesebb borok közé
számítandók a rajnamenti borok Nieder-Walluftól Rüdesheimig, mintegy 2150 ha.
területen. A szőllőművelés itt rendkivül gondos, a legfőbb szőllő a rizling,
ezenkivül szilvani és tramini. A legnemesebb borokat általában későn
szüretelik, midőn jó években a nemes rothadás már bekövetkezett. Leghiresebb
rajnamenti borok: johannisbergi, steinbergi, markobrunni, rüdesheimi, továbbá a
geisenheimi, taubenheimi és reuenthali stb.; b)
moselvidéki borok, bár szintén kitnők, a rajnamentieknél mégis hátrább állanak.
Leghiresebbek a braunebergi és bernkastli; a moselmenti borok könnyük,
savanykásak kitünő zamattal, de alig szállíthatók; g) a
Saar-borok közül említésre méltók: a scharzhofbergi; a Nahe-borok közül a
kreuznachi; az Aar-borok közül a kitünő zamatu burgundi jellegü walporzheimi,
bodendorfi és aarweileri. A filloxera ezen vidékeken is tetemes pusztításokat
tett.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|