Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
nemi szerve... private par...
nemi szerve... privy parts...

Magyar Magyar Német Német
Nemi szerve... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Nemi szervek

v. nemző szervek (organa genitalia, organa sexualia, röviden genitalia). A faj fentartására rendelt szervek a nőben és férfiban. Közönségesen belső és külső N.-et különböztetnek meg. Amazok a csiraváladékot (terményeket), a női magvat: a petét (ovulum), a férfiban pedgi a him magvat: a mozgó ondószálacskákkal ellátott ondót (sperma) készítik és vezetik le, a nőben a méhbe, ahol az az ondóval való esetleges termékenyülés után a magzattá fejlődik, a férfiban pedig a húgycsőbe, hogy onnét a sperma a közösülési aktus alatt támadt kéjérzet közöben a nő hüvelyébe fecskendeztessék s azután tovább jusson s a petét termékenyítse. E szerint a nemi- v. ivarszerveket a) a csiratermékeket képző szervekre (petefészek, here; l. o.); b) a kivezető utakra és c) végül a kéjszervekre osztjuk.

[ÁBRA] 1. ábra. A petefészek átmetszete. Tő = terimbeles, Eö = eres öv; Pp = őspeték F = félig érett Graaf-féle tüsző petével; K = érett pete hámsejtekkel körülvéve s körötte tüszőnedvvel.

Csiratermő szervek: a nőben a petefészek, a férfiaban pedig a herék. A petefészekből az érett peték a nőben a havi tisztulás ideje alatt és után mennek el. A nőnek két petefészke (ovarium, testes muliebres) van. Ezek lapos, hosszukás-kerek képződmények, amelyeket a petefészek szalagja köt a méhhez; ezenkivül a széles méhszalag is odatűzi ahhoz. Hossza 2,5-5 cm., szélessége 1,5-3 cm., vastagsága 0,6-1,4 cm., súlya 5-8 g. Fekszik a medence oldalfala hátulsó részén, a keresztcsipőcsonti ízesülésnek megfelelőleg. A petefészket megkeményítve és metszeten vizsgálva, rajta két főrészt különböztetünk meg: egy kéreg- vagy terimbeles rész vagy övet (Tö), s egy másikat, amelyen az erek és idegek térnek beléje s amelyet eres övnek (Eö) nevezünk. Amabban kisebb u. n. ős vagy első peték (PP), azonkivül érés alá jutva, érett peték (H) vannak az u. n. Graaf-féle tüszőkben, amelyek megpukkannak, ha a peték egészen megértek s azután a petevezetőn a méhbe jutank s termékenyülés esetén ott tapadva, magzattá fejlődnek, ellenkező esetben kiüríttetnek (l. az 1. ábrát). A férfi csiraszervei a herék (l. o.). A here belső finomabb szerkezetét a 2. ábra tünteti fel.

[ÁBRA] 2. ábra. Here átmetszete a Himlomor-testen át. H = Highmor-test; cc = csavart ondócsövek, e = egyenes ondócsövek; v = vérerek a herelebenyek kötőszövetében (Mihálkovics-Thanhoffer után).

Kivezető utak. A nőben a petét a petefészekből a petevezető viszi a méhbe. Ezen szervvel kapcsolatosak a nő többi belső nemi szervei, nevezetesen a méh (l. o.) és a hüvely (l. o.). A petevezető (tuba uterina s. Falopiae; Fallop-cső, méhkürt) 9-16 cm. hosszu s 0,5 cm. vastag cső tágulatokkal a kezdetén és a végén. Méhvégén a méhnyilása, hasi végén pedig a hasi nyilása van. Ezen cafrangok vannak, amelyek ördögharapásnak (morsus diaboli) neveztettek azelőtt, sőt még most is ugy nevezik azt közönségesen (l. a 3. ábrát). A méh (l. o.) palackidomu, szűk nyilásu izmos szerv, amelyben a pete termékenyülés esetén magzattá fejlődik, azért magzattartónak is neveztetik. A hüvely (l. o.) közvetíti a külső nemzőszerv és a méh között az összeköttetést s bemenetelénél egy billentyü, a szűzhártya által van szűzeken elzárva, amely nemzéskor beszakad s elsorvad.

A nőben a külső nemi szerveket a kis és nagy szeméremajkak, a kéjérző szerv: a csikló (l. o.) alkotja. A férfi belső nemi szervei a már említett herén és ondóvezetőn kivül az ondóhólyagocskák (vesiculae seminales), amelyek a hólyag hátulsó alsó falazatához vannak erősítve és az ondóvezetővel egybenyilva viszik hígabb váladékukat, amely az ondóval keveredik, a húgycsőbe. A parányi Cowper-féle mirigy (l. o.), mely szintén nedvet termel, és a monytövi mirigy (prostata), valamint a nemző szervek a külső nemi szervekhez tartoznak s egyúttal a húgycső a vizeletnek a hólyagból való levezetésére is való. A férfi nemzőszerve a mony (l. Himvessző), amely a hólyaggal egybefüggő húgycsövön (urethra) nyargaló két üreges szervből (pars cavernosa penis) és ezekkel egybefüggő kéjszervből: a makkból (glans penis) áll.

[ÁBRA] 3. ábra. A petefészek (9) a petevezetővel (3) és a méhfenék (1) két részletével. Rauber után. 1 = méh; 5 = ördögharapás; 10 = petefészek-szalag, mely a szervet a méhvel köti egybe; 11 = a széles méhszalag (denevérszárny, ala vespertilionis).

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is