Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Nemzetközi ... ----

Magyar Magyar Német Német
Nemzetközi ... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Nemzetközi Érettségi

Baccalaureat International, (fr.): gondolata 1963-ban merült fel. Célja komplex tanítási program és érettségi vizsga kialakítása volt, amit a csatlakozó országok tanügy igazgatási hatóságai és felsőokt.-i int.-i elfogadnak. A Nemzetközi Érettségit szervező Nemzetközi Érettségi Hivatalt (fr.: OBI?Office du Baccalauréat International), mint független nemzetközi szerv.-et, 1967-ben al.-a az Amerikai Egyesült Államok, Belgium, Franciao., India, Kamerun, Lengyelo., Nagy-Britannia, Német Szövetségi Köztársaság, Svájc és Svédo. Székhelye Genf. Az első vizsga 1970-ben volt 11 ország 15 isk.-jában 700 tanulóval. A következő években egyre nagyobb érdeklődés mutatkozott a program iránt: 1976-ban 37 ország, 55 isk., 1600 tanuló vett részt, 1988-ban 55 ország, 368 isk., 11 564 tanuló, az 1994/95. tanévben pedig már 75 ország, 560 isk., 45 000 diák. A Nemzetközi Érettségi bizonyítvány 75 ország 800 egy.-én jogosít felvételi vizsga nélküli továbbtanulásra. Hazánk 1990-ben csatlakozott a szerv.-hez. A bp.-i Karinthy F. Gimn.-ban évente kb. egy oszt.-nyi tanuló tesz Nemzetközi Érettségit. A Nemzetközi Érettségiért térítési díjat kell fizetni. A Nemzetközi Érettségi szigorú elvek alapján, adott keretek között, a közzétett követelmények alapján tehető. A kötelező hat vizsgatárgyat egy-egy tantárgyblokkból kell kiválasztani:

1. ?A? (v. első) nyelv és irodalom;

2. ?B? (v. második) nyelv;

3. Tanulmányok a társ.-ban élő emberről (ezen belül: tört., földrajz, közgazdaságtud., filozófia, pszich., társ.-i antropológia, szervezés);

4. Tapasztalati tud.-ok (ezen belül: biológia, kémia, alkalmazott kémia, fizika, elméleti fizika, kísérleti pszich.);

5. Matematika (ezen belül: matematika, matematika és inf., matematikai tanulmányok, matematika kiegészítő program);

6. Egyéb (ezen belül: zene, klasszikus nyelvek, gyakorlati informatika, isk. program). A követelmények felső és középszinten fogalmazódnak meg.

A hatból 3-4 vizsga felső szinten, a többi középszinten teendő. A vizsgára bocsátás előtt kéttanéves előkészítő kurzus van, továbbá isk.-án kívüli művészeti, sporttevékenységet v. szociális munkát kell folytatni. A tanulás és a vizsga nyelve az angol, a spanyol v. francia. A belső és a külső vizsgateljesítmények aránya a bizonyítványban 20?80%. Az utóbbi főleg írásbeli. Szóbeli csak a nyelvekben és a zene tárgyban van. A külső vizsgateljesítményt isk.-tól független bizottság értékeli. Még Európai Érettségi.

Vámos Ágnes

Szerkesztette: Lapoda MultimédiaMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is