Nitrogénforgalom
a nitrogénnek felvétele a növény testébe és kijutása,
különösen pedig a nitrogénnek a fehérjés (protein) vegyületekbe való lépése. A
zsenge szövet, p. a. kambium, a rügybelseje, a levél, a gyökérhajazat és az
érett mag szárazan majdnem 3 % nitrogént foglal magában, holott a kéregé még
fiatalabb korában is legföljebb 0,5, a fa fehérjeé meg a fa keményeé alig 0,17
%. A hüvelyes vetemények érett magvában sok, p. a farkasbabéban 5, a borsóéban
3,5, a lóhere száraz takarmányában 4% is van. Hogy a nitrogént a növény a
levegőből is kaphatja, azt a gombákon, egyes moszatin, sőt virágos növényen is
bebizonyították. De sokkal több jut a salétromsavas sókból meg az
ammoniak-vegyületekből. A fölvétel módja azonban ismeretlen. Frank német
botanikus abbeli nézete, hogy a N. a fák és hüvelyesek gyökérhajtanának végein
élő gyökérmoholy (mycorrhiza) működésének eredménye (l. Életközösség), még
kérdéses.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|