Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Női ivarsze... ----

Magyar Magyar Német Német
Női ivarsze... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Női ivarszervek

A petefészek tojás alakú páros szerv, a méh két oldalán szimmetrikusan helyezkedik el, A mintegy 2,5 cm nagyságú petefészkek, sok-sok kicsiny éretlen petesejtet tartalmaznak. Pubertás után a hormonok hatására valamelyik petefészekből egy érett pete szabadul ki minden hónapban egyszer. A pete az egyik petevezetékbe kerül, Ezt nevezik ovulációnak. A petevezetékben termékenyülhet meg a pete, ha spermával érintkezik. A megtermékenyített petéből fejlődik ki a kisbaba.

A pete megtermékenyített vagy nem keresztülhalad a petevezetekén és eljut a méhbe. A méh, vagy ahogy néha nevezik az anyaméh, lefelé fordított körtéhez hasonló, üreges szerv. A pete befogadására a méhnyálkahártya felpuhul, szivacsossá válik. Ha a pete megterméke-nyülten érkezik, beágyazódik ebbe a méhnyálkahártyába, s itt fejlődik tovább.

Az esetek döntő többségében azonban a pete nem termékenyül meg. Ezért a feleslegessé vált méhnyálkahártya leválik, a menstruációs ciklusban 3-5 nap alatt kifolyik a méhből, s a hüvelyen keresztül távozik. Ezt a folyamatot nevezzük menstruációnak.

Szerkesztette: Lapoda MultimédiaMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is