(nutritio plantarum) a növénynek épp oly elkerülhetetlen
kivánsága, mint az állatnak; a földből kitépett, tehát a táplálkozástól
megfosztott növény elpusztul. Aránylag csak kevésszer szí fel a növény olyan
vegyületet, amely változatlanul élelmül szolgálna, azért az egyes elemet, mint
az oxigént, szenet, nitrogént, hidrogént, ként, melyből a plazma alakul,
felszívott vegyületeiből választja ki. A nedváramlás vezeti a talajból a
növénybe a káliumot, meszet, magnéziumot, a vasat, a foszfort, a ként, valamint
a nitrátokat is. A szénsav a levegőből jut a növénybe. Ez elem mind kell, hogy
a növény szabályszerüen fejlődhessék. Mind a szárazföldi, mind a vizi növények
mindenkor megtalálják ezeket környezetökben s pedig rendesen mint
káliumnitrátot (salétrom), mészszulfátot (gipsz), magnéziumszulfátot (dolomit,
magnézit), mészfoszfátot (foszforit v apatit) és a vasvegyületeket. Gyakran még
más anyag is van a növényekben, s pedig olykor nagy mennyiségben, p. jód és
bróm a tengeri növényekben, cink a gálma növényekben, melyek csak cinktartalmu
földben élnek, szik (nátrium), gyakran a kovasav is. Ezek bizonyos növénynek
javára vannak, de nem föltétlenül szükségesek.
Az alsóbb szervezetü növényeknek egész felszine a
táplálékot, a tökéletesebbeknek a gyökér legfiatalabb részei valók erre a
célra. Ezek finom szálacskáikkal (a gyökhajak) és szemölcseikkel szíják a
táplálékot. A légnemüeket (p. a szénsavat) a levél veszi fel. A tápláléknak
oldottnak, folyékony vagy gázalakunak kell lenni, mert a sejt zárt falazatán
kell keresztül hatnia. Mivel a felsorolt táplálék a talaj nedvességében éppen
nem, vagy csak kevéssé oldható, a feloldást is a gyökér teljesíti. A nyers
táplálék átszivárgás útján jut a sejtekbe, mert éppen az egymással keveredő két
folyadék: a sejtnedv meg a talaj nedvessége az, mely a sejtek falán keresztül
érintkezésbe jön. Minthogy a sejtnedvben az átszivárgást előidéző anyagból
sokkal több van, mint a talaj nedvességében, mely csak csekély sótól, gáznemü
testtől stb. van áthatva, ez okból a talajból sokkal több szivárog a sejtekbe,
a sejtnedvből pedig csak igen csekély lép ki a földbe. A kiszivárgó nedv a
talajnak a föld nedvességében oldhatatlan részeit föloldja, igy a növénybe
beszivároghat. A növénybe beszivárgó nedvet nyers tápláléknak mondjuk. Ez igy
magát a növényt nem táplálhatja s valamely életműködésben még igy azonnal részt
nem vehet, hanem olyanra kell átalakulnia, mint aminő a többi szerves vegyület.
Ez az állatok átsajátításától (l. o.) azért különböző, mert az állat kész
szerves vegyülettel táplálkozik, a növény tápláléka pedig egyszerü vegyület v.
talán éppen elem s belőle asszimiláció folytán bonyolódottabbak keletkeznek. Az
átsajátításnak első látható terméke a klorofillumban keletkező keményítő (l.
o.), belőle lesz folytonos kémiai változás útján a növénynek többi szerves
anyaga. A növénynek átsajátító szerve kiváltképen a zöld lomblevél. A
növénynek, hogy sejtjeit és tagjait felépíthesse, szénhidrátra, zsírra és
fehérjére van szüksége. Ez onnan, ahol keletkezett, oda jut, ahol majd
felhasználódik, vagy mint tartalékeleség bizonyos helyen összehalmozódik. A
kitelelő növényeknek ilyen gyüjtőhelyei a szár, tőke, hagyma meg a gumó, végre
a gyümölcs meg a mag, általában a vastagabb, húsos tagok. Az egyszer
gyümölcsözők a termésben v. a magban takarítják össze a tartaléktáplálékot.
Ezek rovására növekedik a fiatal növényke addig, amig átsajátító zöld levele
nincs. A táplálék a növény belsejében vándorol. A kellő folyékonyságot a diasztáz-
meg a pepton-erjesztő idézi elő, amaz a keményítőt alakítja szőllőcukorrá, emez
a fehérjenemü táplálékot könnyen oldható és átszivárgó peptonokká, kivált a
bogárölő növényét. L. Nedváramlás, Edénynyaláb.
Forrás: Pallas Nagylexikon