Nyálkasav
a dulcit, tejcukor és csaknem minden gummi oxidációjakor
képződő két bázisu sav; képlete C6H10O8.
Előállítása ugy történik, hogy tejsavat (10 g.) 1,2 fajsúlyu salétromsavval
(1200 cm3) melegítenek és a besűrített (200 cm3-nyire)
folyadékból kiváló N.-at vizzel kimossák. A N. fehér kristályos por, mely csak
60 sr. forró vizben oldódik: alkoholban oldhatatlan: op. 211°, de ekkor részben
bomlik. Vizzel szünet nélkül forralva, az izomer para-Ny.-vá lesz;
salétromsavval főzve szőllősavra és sóskasavra bomlik szét. Jódhidrogénsav
adipinsavvá redukálja. Igen könnyen átalakul furfuran származékokká; igy
füstölgő salétromsavval melegítve, furfurandikarbonsavvá lesz. Sói és összetett
éterei közül több ismeretes.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|