Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Nyálkasav... ----

Magyar Magyar Német Német
Nyálkasav... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Nyálkasav

a dulcit, tejcukor és csaknem minden gummi oxidációjakor képződő két bázisu sav; képlete C6H10O8. Előállítása ugy történik, hogy tejsavat (10 g.) 1,2 fajsúlyu salétromsavval (1200 cm3) melegítenek és a besűrített (200 cm3-nyire) folyadékból kiváló N.-at vizzel kimossák. A N. fehér kristályos por, mely csak 60 sr. forró vizben oldódik: alkoholban oldhatatlan: op. 211°, de ekkor részben bomlik. Vizzel szünet nélkül forralva, az izomer para-Ny.-vá lesz; salétromsavval főzve szőllősavra és sóskasavra bomlik szét. Jódhidrogénsav adipinsavvá redukálja. Igen könnyen átalakul furfuran származékokká; igy füstölgő salétromsavval melegítve, furfurandikarbonsavvá lesz. Sói és összetett éterei közül több ismeretes.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is