Nyirás
a juhászatban az élő juhok gyapjának u. n. juhnyiró olló
segélyével való nyerése. A juhot vagy mosva (áztatva) v. zsírban évenként
egyszer vagy kétszer nyirják. Az egyszeri nyirás máj.-jun.-ban, a kétszeri (l.
Kétnyiretü) tavasszal és ősszel történik. A Ny.-t a juhistállóban v. valami
pajtában, melynek talajára ponyvákat terítenek, asszonyok végzik, kik
napszámban vagy szakmányban dolgoznak. A napszámban történő Ny. előnye az, hogy
az asszonyok jobban vigyáznak, de szakmányban olcsóbb a Ny. A Ny.-nál arra küll
ügyelni, hogy a juhok bőrét meg ne messék, hogy lépcsős gyapju-tarlót ne
hagyjanak a juhon és hogy a lenyirott bunda ne kuszáltassék össze. Ügyes
asszony naponként 50-60 anyát képes megnyirni. Újabban nyirógépet találtak ki,
mellyel a Ny. még gyorsabban megy. Kivételesen a lovat és a marhát is nyirják,
mert a Ny.-t az egészségre előnyösnek tartják, azonban ezen állatok Ny.-ának
csak azon előnye van, hogy könyebben tarthatók tisztán, de gondosabb ápolást
kivánnak, sőrék pedig valamivel jobban hiznak.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|