Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
nyírfa birch
nyírfa birch tree
nyírfa white birch...
nyírfajd grouse
nyírfakéreg... birchbark
nyírfavessz... birch

Magyar Magyar Német Német
nyírfa Birke (e)

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Nyírfa

v. nyír (növ., Betula L., l. a mellékelt képet), a barkások rendjébe, a nyírfélék családjába tartozó egylaki fa vagy cserje. Kérge többnyire mint papirosvékonyságu szál könnyen lefejthető v. magától is lehámlik, vén korában mindig hasadozott. Levele ferde négyszögletü vagy szivforma, fogas v. fürészelt. Himes, valamint termő virága is barkás. A himes barka nyáron keletkezik, télen át a lombtalan fán csüng; a termő barka tavasszal lombfakadáskor jelenik meg. Apró szemtermése zászlós.

[ÁBRA] CSÜNGŐ NYÍRFA.

Fajai kiváltképen a hideg vidéken (hazánkban 4) teremnek. Első csoportja a cukor-Ny. (Carpinifoliae), gyertyánfaféle levelekkel. Ide tartozik az É.-amerikai B. lenta L. (B. carpinifolia Ehrb.), kérge fűszeres édes ízü, belőle épp ugy mint a cukorjuharfáéból, cukrot gyártanak. Szép rózsaszinü fáját (mountain-mahagony vagy black birch) feldolgozzák. A B. utilis Don. a Himálaja É-i részén terem, papirost gyártanak belőle. Második csoportja a négyszögletes levelüek, a hazai fajokkal. Ilyen a B. papyracea Ait., szép, gyorsan növő, egész 25 cm. magas fa, kérge fehér. É.-Amerikában, Szibéria K-i részén és Japán É-i részén terem. Kérgét 3-5,5 m. hosszu és csaknem 1 m. széles lemezekre lehet lehámozni, s ebből tartós és nagyon könnyü sajkát cisnálni, mely egyik viztől a másikhoz könnyen szállítható. Ilyen sajka 4 személy részére 20-25 kg.-ot nyom. Az ingovány-Ny. (B. pubescens Ehrg.) kis fa vagy cserje. Fiatal hajtása és levele mindig puhaszőrü. Emez tojásdad, gyakran szivforma, szabálytalanul fürészelt, a visszája a szőrzetét őszig megtartja. Hegyi, valamint sík lápon hazánkban is nő, fája, mint a következőé, hasznavehető. Az északi v. fehér Ny., a B. alba L. (B. verrucosa Ehrh.) egész 18 m. magasra nő. A fiatal ága meg a levélnyél majd mindig szőrös. Ága fekete-szürke, kérge mint vékony szalag feslik le, levele egyszerüen, de szabálytalanul fürészelt, fiatalon, mintha firnisszel lenne belakkozva. Európa É-i részén s Ázsiában ritkás erdőt alkot (nyíres, nyírves, nyírség), levelének fakadásakor jó illatu, azért B. odoratának Bechtst. is nevezik. Fajtája a B. pendula Roth (szomoru Ny., l. a mellékletet) v. csüngő Ny. egész kopasz, levele ferde négyszögletü vagy deltaforma, kétszer fürészelt. Koronája megnyult tojásdad, vesszeje vékony és hosszant lecsüng, s mivel a levele sz előbbinél kisebb, koronája lazább, átlátszó. Közép-Európában hazánkban, Keleten és Szibériában a nyírest alkotja. A hazai Ny.-közül a B. Carpatica Kit. nevezetes. harmadik csoport a törpe Ny.-k; apró cserjék kerekded vagy tojásdad levelekkel. Ilyen a törpe Ny. (B. nana L.) csaknem a földön kúszik, legfeljebb 6 cm., alig újjnyi vastagságu. Hegyi lápon terem. Finom gyökérzetéből a lapp négy szép takarót készít. A Ny. fiatal korában gyorsan nő, 140 esztendeig is elél, 25-30 méternyire is megnő, de az átmérője ritkábban lesz 4 dm. Az erdei fák közt a Ny.-nak van legkisebb gyökérterjedelme. Legjobban szereti a friss, nem nagyon kötött anyagot, meg a nedves, televényes homokot. A száraz vagy nedves talajon eltörpül. Sarki határa a fenyőével csaknem összeesik. Fejlődése megindulására nagyon kevés verőfényt kiván, lombja 6° R. napi melegben fejlődésnek indul, őszkor akkor hull le, midőn ezt a meleget már nem élvezheti. Kevés ellensége vagy pusztítója van, ritkán beteges, néha a Liparis monacha L. nevü lepke hernyója koppasztja le.

Noha a Ny. nálunk nem nagy figyelemben részesül, mégis elegendő haszna van. Fiatal fája fehér, a vén pirosas; finom tükörrostja van, középkeménységü, nagyon szívós, jól hasad, de a szabadon hamar rothad s a férge is nagyon bántja. Inkább a bodnár dolgozza fel, mint az asztalos. Lesz belőle létra, keréktalp, kerékfog, rúd, házi eszköz: faedény, teknő, kerti butor, facipő, nyírpohár, kanál, abroncs, házs stb. A görcsös fából szép butor, csomorjából, melyet svéd liliomfának is neveznek, apróbb eszköz, pipafej, szelence, vesszejéből virgács és igen jó seprő, koromját könyvnyomatos s rézmetszetes munkák előállításánál, valamint a festők is használják. Lombja jó takarmány, timsóval zöld, kértával pedig sárga festék lesz belőle. Rügye a fajdmadárnak kedves étele, a finn nép eát főz belőle. Tavaszkor megfúrt rörzséből nyírtvíz (l. o.) folyik. Kérgében sok a csersav meg a gyánta (l. Cserző anyagok). Mint tüzelőfa a keményfák egyike, tisztán ég, jól melegít és szintúgy mint a szenének állandó jó parazsa van. Szárazon a kérgéből meg a gyökeréből nyírkátrányt, nyírkámfort és nyírolajat (betulin, litván balzsam, oleum betulinu vagy rusci) desztillálnak, mellyel a bagariabőrt dolgozzák vagy rumesszenciát, illatszert stb. csinálnak belőle, sőt orvosilag is használatos. A bagariabőrnek sajátságos szaga a nyírolajtól van. A Ny. fajait gyakran parkba vagy kertbe ültetik (B. nigra L., B. rubra Mchx a. m. fekete v. piros Ny.;... B. lutea Mchx, B. ulmifolia Lieb. et Zucc. japláni és mandsurvidéki). A hazaiak közül kiváltképen a szomoru meg a vérszinü Ny. (B. alba var. purpurea) sötétpiros leveleivel tünik ki.

Betula pendula

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is