Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Ojtó... ----

Magyar Magyar Német Német
Ojtó... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Ojtó

az az anyag, mellyel az édes tejet sajtkészítés végett megaltatják. E célra régebben különböző növények kivonatát, újabban azonban csak a szopós borju vagy kivételesen bárány és szopós kecske ojtógyomrának a kivonatát használják. Az O.-t ugy készytik, hogy lehetőleg fiatal szopós borjuk ojtógyomárát fölületesen megtisztítván, megszárítják és néhány hónapig heverni hagyják; azután cm.nagyságu négyszögletes darabokra aprítják fel, s néhány napig sós vizzel vagy savanyu savóval kilúgozzák s a leszűrt folyadékot bórsavval konzerválják. Némyel sajtosok azonban u.n.ojtóporral altatják meg a tejet, melyet az ojtógyomor megőrlése által nyernek. Az O. ereje nagyon változik, s főleg attól függ, hogy mennyi folyadékkal lúgozzák ki az ojtógyomrot. A kereskedésben vásárolható O., mely gyárilag állíttatik elő, többnyire 10,000-szer annyi tejet képes megaltatni, ellenben a sajtosok csak oly gyenge O.-t tudnak készíteni, mellyel néhány százszor annyi tej altatható meg, mint amennyi az O. Jobb sajtkészítő helyeken ezért most már csak kereskedelmi O.-t (O.-esszenciát) használnak.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is