Olajgyári hulladékok
Az olajos magvakból olajat ütnek v. készítenek, mely
alkalommal a többi alkatrészek hulladék-melléktermények gyanánt maradnak
vissza. Ezek a legtáplálóbb, s e miatt a legkeresettebb takarmányok. Miután az
olajnyerés a magvak sajtolása v.az olajnak bizonyos vegyi szerek segélyével
való kivonása által nyeretik, hulladék gyanánt pogácsát v.lisztet nyernek.
Pogácsát előnyösebb vásárolni, mert tartósabb, könnyebben szállítható s
tartható el, s mert ritkábban hamisítják, mint a lisztet. Az O.vásárlásánál a
táptartalom kikötésén kívűl arra kell ügyelni, hogy romlatlan-e, vagyis, hogy
nem penészes, v.avas-e és hogy nincs-e hamisítva? A lisztet, de néha a pogácsát
is gyommagvakkal, korpával, homokkal, továbbá kevésbé keresett, tehát olcsóbb
O.-kal hamisítják. E hamisítások többnyire górcső segélyével deríthetők ki, s
legbiztosabban megvizsgáló állomással egybekötött vegykisérleti állomáson (p.
Magyar-Óvárt) állapíthatók meg. Az O.legelőnyösebben darálva és szecskával
keverve szárazon v.kissé megnedvesítve etethetők. Nagyobb darabokra törni nem
jó, mert a rágatlanul lenyelt darabok részben emésztetlnül üríttetnek ki.
Vizben áztatni sem jó az O.-kat, mert akkor különösen nyáron mikroorganizmusok
tenyésznek benne, melyek az állatnak ártalmára lehetnek. Főzni csak a penészes
vagy avas O.-at és vadrepcepogácsát célszerü, mert utóbbi mustárolajat
tartalmaz, mely a főzéskor részben elillan. Míg nálunk azelőtt leginkább csak a
repce- és len-O.-at ismerték, addig mai nap már meghaladja számuk a 20-at. E
hulladékok nagyon különbözően hatnak az állatokra, mert míg némelyek főleg csak
hízlalásra használhatók, addig mások inkább a tejtermelésre hatnak, vagy abrak
helyett a lóval etethetők.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|