Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Olajgyári h... ----

Magyar Magyar Német Német
Olajgyári h... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Olajgyári hulladékok

Az olajos magvakból olajat ütnek v. készítenek, mely alkalommal a többi alkatrészek hulladék-melléktermények gyanánt maradnak vissza. Ezek a legtáplálóbb, s e miatt a legkeresettebb takarmányok. Miután az olajnyerés a magvak sajtolása v.az olajnak bizonyos vegyi szerek segélyével való kivonása által nyeretik, hulladék gyanánt pogácsát v.lisztet nyernek. Pogácsát előnyösebb vásárolni, mert tartósabb, könnyebben szállítható s tartható el, s mert ritkábban hamisítják, mint a lisztet. Az O.vásárlásánál a táptartalom kikötésén kívűl arra kell ügyelni, hogy romlatlan-e, vagyis, hogy nem penészes, v.avas-e és hogy nincs-e hamisítva? A lisztet, de néha a pogácsát is gyommagvakkal, korpával, homokkal, továbbá kevésbé keresett, tehát olcsóbb O.-kal hamisítják. E hamisítások többnyire górcső segélyével deríthetők ki, s legbiztosabban megvizsgáló állomással egybekötött vegykisérleti állomáson (p. Magyar-Óvárt) állapíthatók meg. Az O.legelőnyösebben darálva és szecskával keverve szárazon v.kissé megnedvesítve etethetők. Nagyobb darabokra törni nem jó, mert a rágatlanul lenyelt darabok részben emésztetlnül üríttetnek ki. Vizben áztatni sem jó az O.-kat, mert akkor különösen nyáron mikroorganizmusok tenyésznek benne, melyek az állatnak ártalmára lehetnek. Főzni csak a penészes vagy avas O.-at és vadrepcepogácsát célszerü, mert utóbbi mustárolajat tartalmaz, mely a főzéskor részben elillan. Míg nálunk azelőtt leginkább csak a repce- és len-O.-at ismerték, addig mai nap már meghaladja számuk a 20-at. E hulladékok nagyon különbözően hatnak az állatokra, mert míg némelyek főleg csak hízlalásra használhatók, addig mások inkább a tejtermelésre hatnak, vagy abrak helyett a lóval etethetők.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is