Olajsav
(oleinsav, elainsav). A legtöbb zsíradékban, főképen pedig a
zsíros olajokban O.-as glicerin alakjában előforduló egy bázisu nem telített
sav; képlete C18H34O2. Előállítása mandola
v.gyapotmagolajból ugy történik, hogy ezt káliumhidroxiddal főzik (elszappanosítják),
a kapott folyadékot ólomacetát-oldattal elegyítik, amikor az olajban foglalt
savaknak ólomsója csapadék alakjában kiválik. E csapadékot kimosás és
megszárítás után éterrel kivonják, amelyben csak az O.-as ólom oldódik fel. Ez
utóbbi oldatot az ólom leválasztása végett sósavval elegyítik és átszűrés után
a folyadékot besűrítik. A tiszta O. szintelen olajszerü folyadék, mely lehűtve
kristályos lesz; e kristályo s tömeg + 14°-on megolvad, teljesen szagtalan és a
lakmuszt nem vörösíti meg. A levegő állva igen gyorsan oxidálódik, amikor sárga
szinü és avas szagu lesz. Káliumhidroxiddal összeolvasztva palmitinsavra és
ecetsavra hasad szét. Salétromsavval melegítve különféle zsírsavak,
kameleon-oldattal oxidálva pedig azelainsav képződik belőle. Az O.sói a
zsírsavak sóihoz nagyon hasonlítanak és sok viztől elbomlanak. Jellemző sója az
O.-ólom (C18H33O2)2 Pb, amely
éterben oldódik.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|