Olaszország borászata
Olaszország Franciaország mellett a legtöbb bort termeszti
nem csak Európában, de az egész földön. Az 1888-1892-ik évi átlagtermést 30?8
millió hl.-re számítják. Az éghajlati viszonyok a szőllőtermelésre majdnem az
egész orszában nagyon kedvezők, a borkészítés és borkezelés ugyan évszázadokon
keresztül el volt hanyagolva, mióta azonban Franciaország a filloxera pusztításai
miatt megapadt bortermését olasz borral pótolta, az állam borászati iskolák,
gazdagon javadalmazott kisérleti állomások létesítése által a közelmultban
felette sokat tett a borászat fejlesztésére, s teljes sikerel mert ha a
Franciaország felé irányult kivitel jó részt meg is szünt, az ország
borkivitele 1872-76-iki 362 ezer hl.-ről 1888-92-ik öt év alatt 1.600,000hl.-re
emelkedett. A filloxera Olaszországot sem kimélte meg. 1879. kezdődőleg, 1893.
több mint 200,000 ha. volt 462 község határában általa megtámadva, s magában
Sziciliában 96,000 ha. szőllő teljesen kipusztult. A legtöbb bort termik a déli
tartományok, azután következnek Szicilia, Toscana, Piemont, Umbria vidéke és
Emilia. A borkezelés azonban a legtöbb helyt igen kezdetleges s igy a borok egy
része éppen nem tartós. Olaszországban nagy hiány van jó pincék tekintetében,
kivételt tesznek a Róma-vidéki barlang-pincék, különösen a régi római
amfora-cserepeket óriási mennyiségben tartalmazó Monte Testaccio, melyben az
összes római borkereskedők pincéi elhelyezvék. A hordók többnyire
geszteneyfából készülnek, s tisztaság tekintetében gyakran kifogásolhatók; ez s
a nyári meleg az oka, hogy az olasz borok a megbetegedére, különösen az
ecetesedésre hajlandók, s hogy nagy részük már az első nyár folyamában
megromlik. A kormány és egyesületek azonban legújabban nagy áldozatokat hoznak
az okszerü szőllőmívelés és borászat elveinek minél szélesebb körben való
terjesztésére.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|