Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
oldhatóság solubility
oldhatóság solvability...

Magyar Magyar Német Német
Oldhatóság... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Oldhatóság

A különféle testeknek azt a tulajdonságát, hogy bizonyos folyadkokban egyenletesen eloszolnak, O.-nak nevezik. A különböző szilárd testeknek a különféle folyadékokban való O.-a szefelett különöbző. Legtöbb szilárd test vizben, mások alkoholban, éterben v. kloroformban st. oldódnak és pedig az illető test természetésől és a hőmérséklettő függően különböző meétékben. A szilárd testeknek O.-át számokban kétfélekép szokták kifejezni, v. azt mondják, hogy az illető test 1 sr.-e egy bizonyos hámérsékleten hány ser. Oldószerben oldódik v. pedig azt, hogy 100 sr. Oldószer az illető testből hány sr.-t old fel az adott hőmérsékleten. Az illető test vizben v. más oldószerekben különféle hőfokon való O.-át igen pontos kiserletekkel szokták meghatározni. Általában véve a szerint amint több vagy kevesebb oldódik fel valamely testből vizben (vagy más oldószerben),mondjuk az illető testet könnyen illetve ehezen oldhatónak és azokat, amelyek vizbe igen csekély mértékben oldódnak (p. ólomszulfát, ezüstklorid st.b) közönségesen oldhatatlanoknak nevezzük. De abból,hogy valamely test vizben könnye vagy nehezen oldódik, egyáltalán nem következtethetünk arra, hogy az alkoholban vagy más oldószerben is könnyen illetve nehezen fog oldódni; mert igen sok só van, amely vizben könnyen oldódik, míg alkoholban ugy szólván oldhatalan (p. nátiurmszulfát), míg másfelől p. az organikus vegyületek vizben nehezen vagy éppen nem, alkoholban azonban könnyen oldódnak. Legtöbb só magasabb hőmérsékleten könnyebben oldódik, mint alacsony hőmérsékleten; vannak azonban egyesek, amelyeknél az eltérés igen csekély, p. konyhasónál; míg másoknál, p. a nátriumszulfátnál, bizonyos hőmérsékleten tul (33°C-on) az oldhatóság csökken. Némely sónak oldhatósága a hőmérséklet emelkedésével arányosan növekszik, míg másoknál a hőmérséklet emelkedésével az oldhatóság aránytalanul emelkedik. Minthogy a vizben vagy más oldószerben való oldhatóság igen fontos fizikai sajátsága a testeknek, ezért ezt az illető testeknél minden egyes esetben szükségesnek tatottuk megemlíteni.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is