Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
ördög black bogy
ördög bogy
ördög bogy man
ördög devil
ördög dickens
ördög fiend
ördög poker
ördög Satan
ördög bibli... devil's boo...
ördög tudja... what all
ördög tudja... what all
ördögbőr chamois, ch...
ördögi demonic
ördögi devilish
ördögi diabolic
ördögi diabolical
ördögi hellish
ördögi satanic
ördögi gono... Satanism
ördögien devilish

Magyar Magyar Német Német
ördög Teufel (r)
ördögi teuflich

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Ördög

1. István (prodaviczi és peleskei), Lajos király 1348. Calabria kormányát reá bizta grófi címmel. Stilo várát megvédte Johanna seregeitől mindaddig, mig áruló katonái magára nem hagyták. Ekkor három magyarjával keresztül törve az ellenség sorain, a hegyek közt bujdosott, mig végre három nap mulva sebesülten fogságba esett. Különben királyi testőr, Vas, Sopron és Zala vármegyék főispánja volt 1387 után bekövetkezett haláláig. V. ö. Pór, Nagy Lajos király 177, 189, 438; Anj. Okt. IV. 577.

2. Ö. istván (prodaviczi és peleskei), a hires Micsk (1325-42) tótországi bán unokája s a XIV. sz. végén a Dráva mentén Kőrös és Zala vármegyékben hatalmas és gazdag földesúr. 1396. a nikápolyi vereség hallatára nyiltan elpártolt Zsigmond királytól s Nápolyi Lászlónak lőn határozott párthive. Ő gondolta ki azt az ügyes tervet, hogy Zsigmond királynak, midőn spalatóból vissza akart térni Budára, útját kell állani a kőrösi hegyekben s igy visszatartani Magyarországtól. De párthivei nem támogatták eléggé, ő pedig egymaga nem birta végrehajtani tervét, sőt Zsigmond párthiveitől határozott vereséget szenvedett. Erre Szentgyörgy várába (ma Gyurgyevác, Belovár-Kőrös vármegye) futott s ott sokáig védte magát. Végre, midőn a várat Zsigmond hivei már-már bevették, keresztül vágta magát az ostromló seregen s külföldre menekült. Fia Miklósi 1425. csak csere útján tudta visszaszerezni Szentgyörgy vára egy részét. V. ö. Fejér, Cod. Dip. (X., VIII., 484-6); Csánki, Kőrösmegye a XV. sz.-ban.

3. Ö. Mátyás, győri kapitány és I. Ferdinánd király vezére. Eredeti neve: Teufer. 1552. egy tizezer embernyi sereg élén állott, melynek az volt a célja, hogy Ahmed és Ali pasák hadi működését megakadályozza, esetleg Drégely várát a töröktől visszavegye. Ö. a palásti mezőn meg is ütközött Alival, de fegyelmezetlen serege megveretett, őt magát elfogták és Konstantinápolyba vitték. Szulejman szultán parancsára bőrzsákba varrva, a tengerbe vetették.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is