Őrlés
apró, törékeny testeknek két érdes felület közötti
felaprítása. A búza és rozs Ő.-ének módjai nagyon különbözők, a szerint, amint
célul az Ő. egyszerüsége vagy pedig a legtisztább, legfehérebb korpamentes
liszt előállítása van kitűzve. Legegyszerübb a sima-Ő., legtökéletesebb a mű-Ő.
A sima Ő. azon az elven alapszik, hogy a magot lehetőleg egyszeri felöntés
útján őröljék lisztté. A liszttől a korpát, a kevés darát és dercét szitálással
elkülöníteni, mellékmunkának tekintik. Sokszor a liszttulajdonos a
legegyszerűbb kézi szitákkal maga végzi azt. A mű-Ő. magas, vagy a fokozatos
felaprítás rendszere szerinti Ő.-nek elve: a korpahéjak kimélése szempontjából
a magot egyes részeire fokozatos és kiméletes felaprítás által felbontani,
továbbá a nyert magrészeket, magtöredékeket (töret, dara és derce) méret (nagyság
és fajsúly, szerint osztályozni s ezek által a tulajdonképeni lisztté való
megőrlés előtt a korpahéjakat elkülöníteni, hogy ekként korpátlan lisztet is
lehessen előállítani. A sima Ő.-re berendezett jobb malmokba is tisztító- és
koptató gépekkel készítik elő a gabonát az Ő.-hez. A gabonának ezen
előkészítése a mű-Ő.-nél föltétlenül szükséges. Az előkészítés után a mű-Ő. fő
folyamatai: 1-ször a magvaknak lisztté való fokozatos felaprítása, törés vagy
darálás, felbontás vagy feloldás és a tulajdonképeni Ő. által; 2-szor a
szitálás vagyis méret vagy nagyság szerinti osztályozása azon magtöredékeknek,
melyeket a felaprítási műveletek útján nyerünk és 3-szor az ekként külön
választott magtöredékeknek (dara és derce) külön-külön fajsúly szerinti
osztályozása vagyis a dara- és dercetisztítás. Ezen megkülönböztethető fő
folyamatok egymást kölcsönösen felváltva és kiegészítve többszörösen ismétlődve
szerepelnek az üzem alatt s nem elkülönítve. Ezen két Ő.-i rendszer között a
legújabb kor Ő.-e áll, az u. n. félmű-Ő., mely eljárás tekintetében a közép
utat követi az előbbeni kettő között, tehát fokozatos felaprítással dolozza
ugyan fel a magot, de nem oly sokszorosan és kiméletesen, mint a mű-Ő. L. Liszt
és Malmok.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|