Oroszország borászata
Oroszország délibb vidékein nevezetes mennyiségü és elég jó
bor terem, mely Masszalszki V. herceg. 1890-iki adatai szerint 168,790
djesszjatinra (183,790 ha.) 27.680,000 vedróra (3.405,000 hl.) rúg, melyhez a
legnagyobb részt besszarábia, Kaukázus és Krim szolgáltatják; a termést
legnagyobb részt belföldön fogyasztják el. Besszarábia borkerülete magában
foglalja Tiraspol, Odessza, Herzon és Olgopol kerületeket is, ezen vidéken
többnyire belföldi szőllőfajtákat művelnek s a termelés az utóbbi 10 év alatt
megháromszorosodott; a bor legnagyobb része közönséges asztali bornak
minősíthető. A Kaukázus szőllővidékét északira és délire oszthatjuk. Északon
többnyire közönséges vörös bor terem, melynek jelentékeny részéből szeszt
főznek, míg Dagesztán mohammedán lakói részint mint szőllőt fogyasztják, részint
nem bort, de nem tilalmas nemzeti italokat (dsaba és harbec) készítenek) a
szőllőből. Délen ellenben Kutaisz és Tifliszben erős, testes, igen jól
ászokoltató kitünő borok teremnek. Legmagasabb fejlődési fokon van az európai
O. a Krimben, melynek ősrégi szőllőit a tatárok elpusztították ugyan, melyet
azonban Pallas német természettudós javaslatára a kormány a mult század végén
felújítván, valóan virágzásnak indított. Az európai szőllőfajták közül művelik:
Cabernet Sauvignon, Malbec, Pineau franc stb. kék szőllőt, továbbá Semillon
blanc, Riesling, Pineau blanc, Furmint (melyet ők tokajinak hivnak) stb. fehér
szőllőt, édes bor készítésére: Muscat blanc, rouge, noir, Pineau gris stb.
fajtákat. Az egyes fajtákat külön művelik és szüretelik, s a déli tengermelléken
kitünő likőr és desszert borokat (Sherry, Porto, Malaga stb.) nyernek. A
szőllők termése a forró és száraz időjárás folytán csekély hektáronkint alig
20-25 h. Minthogy még a szőllők létesítése is igen költséges, ezért a borok is
igen drágák.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|