Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Örvényesség... ----

Magyar Magyar Német Német
Örvényesség... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Örvényesség advekció

meteorológia

Az örvényesség (lásd még örvényesség illetve rotáció) leegyszerűsítve egy vertikális (függőleges) tengely körüli forgómozgás. Tágabb értelemben a légkörben minden olyan helyen örvényesség ébred, ahol a szél nagysága és iránya horizontálisan (egy síkban) változik. Az elméleti meteorológiában jól ismert összefüggés, hogy az örvényesség megváltozása egy adott helyen vertikális mozgásokat generál. Ezt az összefüggést fejezi ki kompakt formában az örvényesség-advekció elmélete.
Gyakorlati alkalmazása:
A 700 hPa szélmezeje által meghatározott örvényességet az 500/1000 relatív topográfia vonalakkal (az 500 hPa-os és az 1000 hPa-os főizobárszintek magasságkülönbsége, ez általában 5500 gpm körüli érték) advektálhatjuk (lásd advekció), azaz szemléletesen az örvényességi mező ezen vonalak mentén szállítódik a légkörben. Ennek irányát a Buys-Ballot széltörvény (lásd még Buys-Ballot széltörvény) jelöli ki, azaz a mozgást jellemző vektor párhuzamos az 500/1000 izovonalaival, és olyan irányú, hogy a vektortól balra esnek az alacsonyabb izovonal értékek.
Miután tudjuk, hogy merre szállítódik az örvényesség, már csak azt kell megállapítanunk, hogy az örvényesség milyen előjelű. Ha egy adott terület fölé pozitív előjelű (cikonális) örvényesség szállítódik 700 hPa-on, akkor ott feláramlás lesz a jellemző, ha negatív előjelű (anticiklonális) örvényesség, akkor ott alapvetően leáramlás lesz a domináns. Fontos hangsúlyozni, hogy a relatív megváltozáson van a hangsúly, azaz ha pl. egy terület fölül pozitív örvényességű légtömeg távozik, az hasonló értelmű, mintha oda negatív örvényességű légtömeg szállítódna, így azon a területen szintén a leszálló légmozgásoknak kedveznek a viszonyok. Ugyanez érvényes egy olyan területre, amely fölül anticiklonális örvényesség szállítódik el, csak ellenkező előjellel. A szállítódó örvényesség nagysága arányos a feláramlással, tehát egy markánsabb örvényesség mező erőteljesebb emelő hatást képes kifejteni (ugyanez igaz az anticiklonális örvényességre is, ellenkező előjellel).

Forrás: www.metnet.huMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is