Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
pala slate
palack bottle
palackdugó bung
palacknyak bottleneck
palackoz to bottle
palackozó bottler
palackozott... mineral wat...
palackozott... table water...
palackzöld bottle-gree...
palacsinta griddlecake...
palacsinta hotcake
palacsinta pancake
palaelógus palaeologis...
palahordó s... slater's ho...
palánk backboard
palánk pale
palánk palisade
palánk plank
palánk planking
palánkkerít... pale

Magyar Magyar Német Német
Pál Paul
pala Schiefer (r...
palack & üv... Flasche (e)...
palackozott... Flaschenmil...
palacsinta Eierkuchen ...
palacsinta Palatschink...
palacsinta Pfannkuchen...
palást & le... Deckmantel ...
pálinka Brantwein (...
pálinka Schnaps (r)...
pálinkázik schnapsen
palló Diele (e)
palló Steg (r)
pálma Palme (e)
palota Palast (r)
palota & ka... Schloß (r)
pálya & út Lauf (r)
pálya & út ... Bahn (e)
pályafutás ... Laufbahn (e...
pályamunkás... Bahnarbeite...

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Pál

öt pápa neve:

1. Pál (I.), római születésü, II. István testvére, 757. lépett a pápai trónra, jámbor életü, ki a betegeket éjjel is látogatta és vigasztalta. Kopronimus Konstantint a képdúlástól visszatartani igyekezett. A longobardok ellen Pipin frank király támogatását kikérte. Nagy képzettségü teologus; több templomot építtetett, az egyházi éneket Franciaországba behozta. Levelei a zsinati gyüjteményekbe is felvétettek. Megh. 767.

2. Pál (II.), velencei származásu, Barbo Péter, IV. Jenő pápa unokaöccse, II. Pius utóda a pápai széken 1464 aug. 31. Szerette a pompát, a szegények iránt jószivü s kegyes az elitéltek iránt. Minden 25. évet jubileumi esztendőnek rendelte. A törökök elleni harcot előmozdította, de a németországi ügyek akadályozták céljainak sikerét. A protestáns történetirók igazságtalanul irnak róla, mert erélyesen lépett fel a husziták ellen. Podjebrád György cseh királyt 1466. egyházi átokkal sujtotta. Szélhűdés vetett véget életének 1471.

3. Pál (III.), szül. Carinóban 1468., előbbi neve Farnese Sándor, 1534. követte VII. Kelement a pápai trónon. 1538. kizárta az egyházból VIII. Henrik angol királyt. 1540. megerősítette Jézus-társaságát és már alatta nagy virágzásnak indultak a Keleten a jezsuita-missziók. Sok nehézséggel kellett megküzdenie, mig végre 1545. az annyira óhajtott egyetemes zsinatot Trientben megnyithatta. Hogy a törökök ellen hadjáratot indíthasson, fő törekvése volt a spanyol és francia királyok közti viszálykodás megszüntetése, de fáradozásait nem koronázta siker. A tudományok és művészetek nagy pártfogója volt. Finom műízléséről tanuskodik a Rómában épített remek Farnese-palota. Megh. 81 éves korában 1549 nov. 10.

4. Pál (IV.), előkelő nápolyi családból származott, előbbi neve Caraffa János Péter, 79 éves korában lett 1555. II. Marcel után pápa. Thiennei Kajetánnal alapította a theatinusok rendjét, melynek ő első főnöke volt. Fő törekvése volt a vallás tisztaságát megőrizni, amiért is erélyesen fellépett mind I. Ferdinánd, mind Erzsébet angol királyné ellen. Szigorával sok visszaélést szüntetett meg, s önzetlen gazdálkodása miatt a nép annyira megszerette, hogy a Capitoliumban szobrot emelt neki. Ő állította fel a tiltott könyvek törvényszékét (index librorum prohibitorum). Irodalmilag is működött. Művei: Tractatus de symbolo; Regulae Theatinorum; Tractatus de Ecclesia Vaticana etc.; De quadragesimali observantia; Orationes et Epistolae; Notal in Aristotalis ethicam etc. Megh. 1559.

5. Pál (V.), XI. Leo utóda a pápaságban. Római születésü, családi neve Borghese Kamill. Mint képzett jogtudós és szigoru kanonista, fő feladatát képezte, hogy a világi hatalmat távol tartsa az egyházi ügyekben. A velencei köztársasággal, mely Sarpi Pál izgatása folytán különféle, az egyházra nézve sérelmes rendeletet hozott, viszályba keveredve, a pápa a köztársaságot interdiktura alá vetette, 1607. a béke azonban helyreállt. Szigoru végrehajtója volt a trienti zsinat rendeleteinek. A keleti nyelvek tanulását elrendelte a papi intézetekben. A szentek sorába iktatta Loyolai Ignácot és Borromaei Károlyt. A vatikáni könyvtárt gazdagította, szegény hajadonok eltartására nagy alapítványt tett. Hittérítő papokat képző intézetet állított fel. Sokat tett Róma és a Vatikán szépítésére. Megh. 1621 jan. 28.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is