Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Palackozás... ----

Magyar Magyar Német Német
Palackozás... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Palackozás

A bort palackozni csak teljesen érett állapotban szabad, mert különben a palackokban üledéket ver s a kitöltésnél zavaros italt szolgáltatna. Legcélszerübb ez okból a P. előtt egy kis próbát pár napig meleg helyen állani hagyni v. pasteurozni s csak azon esetben, ha a bor nem zavarodott meg, láthatunk a P.-hoz, mi célra különböző töltő és dugaszoló gépek vannak használatban. A bor befogadására: a bordeauxi alaku palack vörös, a rajnai alaku palack fehér boroknak való, azonkivül jellemzetes alakuak még a tokaji, sherry, port és champagnei palackok s végül az olasz flaschettik; a külföldiek megszokták már, hogy a borok mindig ezen minőségüknek megfelelő palackokban kerülnek piacra s a változtatás csak hátrányos volna.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is