Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
pálinka bingo
pálinka brandy
pálinka firewater
pálinka hard drink
pálinka hard liquor...
pálinka hootch
pálinka nose paint
pálinka red-eye
pálinka snifter
pálinka strong wate...
pálinka water of li...
pálinkafélé... ardent spir...
pálinkafőző... distiller
pálinkafőző... still-room
pálinkaméré... juice joint...

Magyar Magyar Német Német
pálinka Brantwein (...
pálinka Schnaps (r)...
pálinkázik schnapsen

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Pálinka

Átlag 40-50% alkoholt, vizet és csekély mennyiségben különféle anyagokat tartalmazó ital. Előállításához bort, bortörkölyt, különféle édes gyümölcsök nedvét, különböző gabonaféleségeket, burgonyát stb. használnak. Nevezetesebb P.-féleségek: cognac (borból), rum (cukornád nedvéből), tody (pálmaborból), arac (rizsből), whisky (zabból), szilvorium (szilva nedvéből), törköly-P. (szőllőtörkölyből), cseresznye-P., málna-P., a ló-, teve-, tehén, és kecsketejből készülő araca, arsa, aizak, arki, chonto stb.; a különféle gabonaféleségekből készített rozs-, búza-, kukorica-P. Ezek az említett alkatrészeken kivül különféle illó anyagokat v. más összetett étereket tartalmaznak, amelyek e különböző P.-féleségeknek sajátos zamatot kölcsönöznek. A legközönségesebb P.-t burgonyából és cukormelasszból készítik, ebben az egészségre felette ártalmas pálinkaolaj (amilalkohol) is csaknem mindig előfordul.

Forrás: Pallas Nagylexikon

Kapcsolódás



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is