Pálinka
élvezeti cikk
Átlag 40-50% alkoholt, vizet és csekély mennyiségben
különféle anyagokat tartalmazó ital. Előállításához bort, bortörkölyt,
különféle édes gyümölcsök nedvét, különböző gabonaféleségeket, burgonyát stb.
használnak. Nevezetesebb P.-féleségek: cognac (borból), rum (cukornád nedvéből),
tody (pálmaborból), arac (rizsből), whisky (zabból), szilvorium (szilva
nedvéből), törköly-P. (szőllőtörkölyből), cseresznye-P., málna-P., a ló-,
teve-, tehén, és kecsketejből készülő araca, arsa, aizak, arki, chonto stb.; a
különféle gabonaféleségekből készített rozs-, búza-, kukorica-P. Ezek az
említett alkatrészeken kivül különféle illó anyagokat v. más összetett étereket
tartalmaznak, amelyek e különböző P.-féleségeknek sajátos zamatot kölcsönöznek.
A legközönségesebb P.-t burgonyából és cukormelasszból készítik, ebben az
egészségre felette ártalmas pálinkaolaj (amilalkohol) is csaknem mindig
előfordul.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Kapcsolódás
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|