Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
pálma palm
pálmaház orangery
pálmalevél frond

Magyar Magyar Német Német
pálma Palme (e)

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Palma

1. egyike a Kanári-szigeteknek; köztük legmesszebb van ÉNy-felé; 715 km2 területtel, (1887) 39 605 lak. A sziget egy hegyláncból áll, amelyet az 1400 m. magas Paso de la Cumbre két rérszre oszt. A D-i rész vulkáni eredetü és a Pico de Bergoyóban (2020 m) kulminál. Az É-i részben vannak a legmagasabb csúcsok, a De la Cruz (2360 m.) és De los Muchachos (2345 m.). Vizei nagyobbára DNy-nak folynak a nagyszerü Barranco de las Angustiason keresztül a tengerbe. Ezenkivül a partok felé minden irányban elhúzódnak a néhol 200 m. mély hegyszakadékok. A sziget fő termékei: a bor, zöldség, déli gyümölcsök, cochenille, dohány és kevés cukor; nyers selymet is termel. Kecskék nagy számmal vannak. Fővárosa Santa Cruz de la P. 6695 lak., akik nagyobbrészt hajózással és kereskedéssel foglalkoznak.

2. P., a Balearok fővárosa és püspöki székhely Mallorca (l. o.) sziget D-i partján, vasút mellett, (1887) 60 514 lak., élénk hajóforgalommal. A szép utcákból, terekből és sok nagy házból álló P.-t falak veszik körül, amelyeken 8 kapu van. A várost azonkivül 13 üteg védi. Legjelentékenyebb épülete a nagy székesegyház, amelyet I. Jakab alatt 1230. kezdtek építeni és 1610. fejeztek be, szép homlokzattal, nyolcszögü tornyokkal; a szép börzepalota (Lonja), nagy gót ízlésü épület; a városháza képgyüjteménnyel; a királyi palota, egykoron a mór fejedelmek lakóhelye; van azonkivül számos magán palota, hajósiskola, szinház, gimnázium, papnevelő, tanítóképző és más iskolák. Környékén számos a villa P. (az arabok korában Majurka vagy Balma) 1228. I. Jakab aragoniai király idejében került vissza a keresztények hatalmába.

3. P. (La Palma), az ugyanily nevü járás székhelye Huelva spanyol tartományban, termékeny vidéken, vasút mellett, (1887) 5897 lak., szeszégetőkkel, téglagyártással; bor- és olajtermeléssel.

4. P., campaniai, festői fekvésü város Caserta olasz tartományban, Nola közelében, vasút mellett, (1881) 7720 lak., a Castello di P. romjaival.

5.P. di Montechiaro, város Girgenti (ettől 21 km.-nyire) sziciliai tartományban, (1881) 11 760 lak., jelentékeny mandulatermeléssel.

6. P. (Palmanova), az ugyanily nevü járás székhelye Udine olasz tartományban az osztrák határ mellett, a La Roja-csatorna és vasút mellett, (1881) 4479 lak., régi XVI. sz.-beli várral.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is