Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Palmitin... ----

Magyar Magyar Német Német
Palmitin... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Palmitin

a legtöbb természetes zsírban és zsíros olajban található összetett éter, amely mono-P., di-P., v. tri-P. lehet, a szerint amint a glicerinben [C3H5(OH)3] 1, 2 v. 3 hidroxil (OH) gyök van a P.-sav maradékával (C16H31O2) helyettesítve. A mono-P., C3H5(OH)2(C16H31O2) képződik akkor, ha a glicerin és P.-sav elegyét 24 órán keresztül 200°-ra melegítjük. Op. 58°; forró éterben oldódik és az oldatból apró tűkben kristályosodik. A di-P., C3H5(OH)(C16H31O2)2, op. 59°. A tri-P., C3H5(C16H31O2)3, egyik fő alkotó része a legtöbb természetes zsíradéknak. Legtisztábban a pálmaolajból kapható, ha azt kisajtolás után és alkohollal való ismételt kivonás után éterben oldjuk és ebből többször átkristályosítjuk. Op. 63°. Alkoholban igen nehezen oldódik.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is