Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Pándy üvegm... ----

Magyar Magyar Német Német
Pándy üvegm... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Pándy üvegmeggy

Pándy üvegmeggy (külföldi elnevezései: Griotte de Pándy, Pándy's Glas-weichsel, Köröser Weichsel. Hasonnevei: Pándy meggy, Kőrösi meggy, Kecskeméti-, Szentesi meggy, Spanyol meggy, Oltott meggy stb.). Eredeti magyar meggyfajta. Szerte az országban számtalan változatban van elterjedve. Fő termőhelyei: Nagykőrös, Cegléd, Kecskemét és környéke, Apostag, Újfehértó, Debrecen. Talajban nem válogat. Érési ideje június vége, július eleje. Gyümölcse nagy, sötétpiros, bőlevű, édes-savanykás ízű (110-200 szem/kg). I. osztályú asztali, piaci és ipari gyümölcs. Cukortartalma 9-16%, összes emészthető szárazanyag-tartalma eléri a 24%-ot is. Harmonikus sav- és cukoraránya, feszes, jól szállítható húsa a legnemesebb és legpiacosabb gyümölcsünkké tette. Külföldön is a legnagyobb keresletnek örvend (1962), világhírnévre tett szert. Önmagában rosszul termékenyül, mert virágai önmeddők. Jó virágport adó cseresznyékkel, Cigány-, Korai Veres meggyel kell keverten ültetni. Fája edzett, erős növésű, idős vesszei csüngők. Sarjadzik.

Szerkesztette: Lapoda Multimédia



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is