Papin-féle pállító
gasztronómia
a rendes légnyomásnál magasabb nyomás alatt, tehát ennek
megfelelő magasabb hőmérséknél való főzésre szolgáló edény. Az edény fémből
készül és gőzmentesen ráerősíthető fedéllel van ellátva. A fedélen az edény
szilárdságának megfelelő nyomással záródó biztosító szelentyü és egy a gőz
kibocsátására szolgáló csap van. Ha az elzárt edényben a vizet forrásig
melegítik és a biztosító szelentyü, p. csak a gőznek egy atmoszferányi
tulnyomásánál nyilik, akkor az edényben rendes viszonyok között állandóan két
atmoszférányi feszerejü gőz lesz, a viz hőmérséke pedig ennek megfelelően
állandó 121 °C. Ennek folytán a P. igen alkalmas nehezen főző anyagok főzésére
v. egyáltalában a rendesnél gyorsabb főzésre, esetleg pedig tengerfeletti nagy
magasságokban való használatra.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|