paradicsom
A hidegkonyhai készítmények egyik legjelentősebb
nyesranyaga a paradicsom.
Több fajtája közül a salátaparadicsomot, a
koktélparadicsomot és a
húsparadicsomot használjuk.
A kemény, érett, egyforma nagyságú
paradicsomokat válasszunk a töltött
készitményekhez. A paradicsom száránál
körbevágjuk, majd forrásban lévő vízbe
mártjuk. Pár pillanat után kiemeljük és jeges vízbe
tesszük, ezáltal a vékony héja
megreped. Bőrét tisztítókés segítségével lehúzzuk.
A paradicsom felső egyharmad
részét levágjuk, alsó részéből a magokat kiskanál
segítségével kikaparjuk. A
belső üreges részt sóval és borssal ízesítjük. Az
így előkészített paradicsomokat
krémekkel, salátákkal tölthetjük, majd
visszahelyezzük a tetejüket, amelyet
vajkrémmel díszítünk úgy, hogy celofánból kis
tölcsért készítünk, ebbe töltjük a
krémet. Apró pontokat, csigavonalat, rácsozatot
rajzolunk a tetejére.
A koktélparadicsom fürtös termésű, cseresznye
nagyságú, díszítésre használjuk,
bőrét nem húzzuk le.
A saláták készítésehez a húsosparadicsomot
hasonlóan készítjük elő, mint a
töltött paradicsomnál, de szeletelve, darabolva
használjuk fel.
Szerkesztette: Lapoda Multimédia
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|