Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
patkó horseshoe
patkó shoe
patkóbél duodenum
patkóit öss... to click
patkolóková... blacksmith
patkolt shod
patkósarok cog
patkószeg cog

Magyar Magyar Német Német
patkó Hufeisen (s...

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Patkó

az a többnyire félholdalaku vas, mellyel a ló patáját a tulságos kopás ellen védik. A P. alakja megegyezik a pata hordozószélének alakjával, vagyis az első láb patáira inkább köralaku, a hátsókra inkább tojásdadalaku P.-t alkalmaznak.

A P.-nak a patával érintkező lapja sima, beljebb lejtősre készül, hogy járás közben meg ne zúzza a leereszkedő talpat. A P. hegyén, mely alatt középrészét értik, u. n. kápa van, melynek rendeltetése a pata hegyfalát védeni. Alsó, vagyis a földdel érintkező lapján árkolás készül, mely a P. felszegelése alkalmával a szegfejeket veszi magába, s a lekopás ellen oltalmazza. A patkó árkában annak súlya szerint 5 vagy 7 szeglyuk látható, melyek a két patkószáron vannak elosztva.

A P. négyféle alakban készül, ugyanis megkülönböztetik a félholdalaku P.-t, mely a patának csak hegy- és oldalfalát védi, de nem terjed a sarokfalak alá. Ez kevésbbé árt a patának, mint a többi P., de miután nem védi eléggé a kopás ellen, csak puha utakon járó lovakra alkalmazható. A papucs-P., mely előbbitől abban különbözik, hogy a sarokfalak alá is elterjed, nyári P.-nak is nevezhető, ellenben a sarkas P. főleg télen van használatban. Kikövezett városokban és fuvarozó lovakra végre a körmös P.-t is használják. Hibás patáju vagy járásu lovak számára az említett rendes P.-któl eltérőket is készítenek. Ilyenek p. a bokázó, elejébe vágó, csőrös, kapcsolt, háromnegyed P. stb. Havas és síkos utakon járó lovakra éles P.-t használnak, igy nevezik a sarkas és körmös P.-t akkor, ha a sarkak és a köröm hegyesre készíttetnek, hogy jobban nyomuljanak a földbe, s hogy a ló el ne csússzék. Megjegyzendő, hogy a két sarok közül rendesen csak a külsőt élesítik, a belsőt pedig mindig tompán hagyják, hogy a ló meg ne sértse vele a másik lábát. Az éles P. sarkai, néha a köröm is, csavarra járnak, hogy eltompulás esetén könnyen lehessen új éles sarokkal és körömmel kicserélni.

P. a geometriában a kúpnak v. hengernek egy az alaphoz ferde sík által lemetszett része.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is