Patkolás
foglalkozás
v. vasalás, kezdődik a pata megfaragásával, minek könnyítése
végett a kovácsok gyakran tüzes lapáttal megsütik a patát; de ez hiba, mert az
égett szaru porhanyóvá vagyis parázzsá válik. Továbbá arra is kell ügyelni,
hogy a nyírről csak a foszladozó szaru távolíttassék el és hogy a
saroktámaszokkal való összeköttetése át ne metszessék. A kovács ezután
elkészíti a patkót és felpróbálja, vagyis azt állapítja meg, hogy a patkó
mindenütt érintkezik-e a pata hordozószélével. A felpróbálás meleg v. hideg
úton eszközölhető, de rendesen az első eljárást alkalmazzák, vagyis a patkót
fekete-meleg állapotban teszik néhány másodpercre a hordozószélre s azután azt
nézik, hogy mindenütt egyenletesen érintette-e a szarut. A hideg felpróbálásnál
korommal, krétával v. festékkel kenik be a patkót, s a hordozószélre nyomván,
megfigyelik, hogy mindenütt megfesti-e azt. Végre még a pakó fölszögelése
következik, minél a kovácsnak arra kell ügyelnie, hogy a húsos részekre ne verje,
azaz meg ne nyilalja a lovat.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|