Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Pedagógiai ... ----

Magyar Magyar Német Német
Pedagógiai ... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Pedagógiai statisztika

A szakstatisztikák egyike, amely az általános statisztika eljárásait adaptálja a pedagógiai gyakorlat ban és a pedagógiai kutatásban. Módszerei között vannak más tudományokkal (pl. pszichológia, szociológia) közösek: kérdőív, egyéni és csoportos szóbeli kikérdezés, attitűdvizsgálat, képességtesztek stb., és vannak speciális ped.-i vizsgálati módszerek, pl. a tudásszintmérés sokféle eljárása.

A ped. hosszú időn át leíró ? magyarázó tudomány volt, de a XX. sz. elejétől egyre nagyobb mértékben alkalmaz objektívebb módszereket a tényfeltárás ban és az adatfeldolgozásban egyaránt.

A pedagógiai statisztika tárgyát képező, a ped. szükségleteinek megfelelő adatelemzés i, összefüggés-vizsgálati módszerek, speciális indexek (pl. életkori átlag) kidolgozása nagy lendülettel folyik az utóbbi néhány évtizedben;

elkezdődött az oktatástervezés, az oktatási rendszer irányítása, a mindennapi ped.-i gyakorlat és kutatás számára nélkülözhetetlen adatbankok és információs hálózat kialakítása;

több kutatóhely munkatársai végeznek a pedagógiai statisztika elméleti problémáival összefüggő kutatásokat; számos könyvben adták közre ezek eredményeit, s több százra tehető azoknak a műveknek a száma, amelyek a pedagógiai statisztika gyakorlati alkalmazásával végzett vizsgálatok eredményeit mutatják be.

Orosz SándorMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is