Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Penészfélék... ----

Magyar Magyar Német Német
Penészfélék... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Penészfélék, penészek

Penészfélék (valódi penészek, Plectascales). A tömlős gombák (Ascomycetes) egyik sorozata. Legnagyobbrészt penészszerű gombák, de ezektől egészen elütő gombákat is ebbe a sorozatba osztanak. Közös sajátságuk, hogy termőtestük zárt perithecium (szokták kleistocarpiumnak is nevezni), melynek belsejében sterilis fonalak között szabálytalanul szétszórva helyezkednek el az ascusok.

Éréskor a perithecium fala (peridium) szabálytalan repedéssel nyílik fel. Ivartalan szaporodásuk jellemző alakú konidium-tartókon lefűződő konidiumokkal történik.

Legfontosabb nemzetségek: Aspergillus (kannapenész), Penicillium (ecsetpenész) és a Scopulariopsis. Az utóbbinak konidium-tartói rövidek, hifiszerűek. A dohány és a pillangósok gyökérrothadását okozza a Thielavia basicola. Konidiumai endokonidiumok. Ebbe a sorozatba tartoznak az ugyancsak penész külsejű, emberi és állati bőr- és hajbetegségeket okozó dermatofitonok, mint az Achorion,Trichophyton és Microsporum fajok. Rokonaik az elhalt növényi részeken, trágyán, korhadó szaruanyagokon szaprofita életmódot folytató penész külsejű gombák: Gymnoascus-, Amauroascus-fajok.

A termőtest fala laza hifákból áll, csak kevéssé különül el a telep micéliumától. Földalatti gombák az álszarvasgombák (Elaphomyces-fajok). Termőtestük gumó alakú, 2-3 cm hosszú, kemény burokkal. Belsejében az ascusok rend nélkül helyezkednek el és megérve szabálytalanul, repedésekkel nyílik fel.

Szerkesztette: Lapoda MultimédiaMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is