Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Penészgombá... ----

Magyar Magyar Német Német
Penészgombá... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Penészgombák

Penészgombák (penészek) azoknak a gombáknak összefoglaló neve, amelyek szerves anyagokon különböző színű, gyorsan terjedő bevonat alakjában nőnek. Nem rendszertani csoport, hanem megjelenési forma. A penészgombákhoz sorolják a fejespenészeket (Mucor-féléket), a valódi penészféléket (Plectascales sorozat: Aspergillus és Penicillium), továbbá sok Fungi imperfectit ( Hiányosan ismert gombák).

A legelterjedtebb és a legnagyobb fajszámú Penészgombák a Penicilliumok.

Közeli rokona az Aspergillus. Mindkettő gyakran ellepi a nedves magvakat, terméseket. A gabona dohosságát különböző lappangó penészgombák okozzák. A dohosság előidézésében penészgombákon kívül a baktériumokhoz tartozó sugárgombák (Actinomycetes) is részt vesznek. A nyirkosan tárolt gabonában gyakoriak a Fusarium, Penicillium, Aspergillus, Mucor, Rhizopus, Alternaria Penészgombák. A gabona hópenészének okozói a Fusarium-fajok. A búzapenész (Gibellina cerealis) gabonaféléket károsít. A fojtó penész (Epichloe typhina) pázsitféléken élősködik. A felső levélhüvelyt fehér, majd sárgás, tömött penészbevonattal veszi körül. A kormos gomba (Cladosporium herbarium) a megázott gabonát, a kifehéredett kalászokat zöldesfekete penésszel vonja be. Raktározott hagymán penészedést okoz a Sclerotium cepivora nevű gomba. Hagyma szárán és más növényeken is fekete foltosodást okoz a Stemphylium botryosum. A burgonya fehér szár- tőpenészét a Rhizoctonia solani okozza.

Nedves időben mindenféle növényi részen, terméseken, gyümölcsökön (pl. szamócán, uborkán) igen gyakori és nagy károkat okoz a szürkepenész (Botrytis cinerea). A szőlőn és a borpincékben elszaporodó penészgombák (Mucor, Rhizopus, Aspergillus, Penicillium, Cladosporium, Botrytis stb.) jelentős károkat okoznak.

A szőlő zöld- és szürkerothadását, penészesedését idézik elő. Fejlődésük közben kellemetlen íz- és szaganyagot termelnek, mely a kisajtolt mustba jut, anyagcseretermékeik a must erjedését akadályozzák, oxidáló enzimjük a barnatörést okozza. A must kénezésével, nyálkázásával védekezhetünk ellenük. Penészes hordótól a bor penészes, doha s ízűvé válik. A palackos borok penészes dugótól penészízt kaphatnak.

Szerkesztette: Lapoda MultimédiaMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is