Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Pepszin... ----

Magyar Magyar Német Német
Pepszin... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Pepszin

(a görög pepszisz a. m. emésztés szótól), az oldható fermentumok (enzimek) közé tartozó anyag, amely a gyomor nyálkahártyájában levő u. n. P.-mirigyek által termelődik és igy a gyomornedvnek állandó alkotórésze. A P. a gyomornedv sósavával együtt az emésztésben igen fontos szerepet játszik, amennyiben a fehérjeféléket és a enyvnemü anyagokat oldható peptonokká alakítja át. A P.-t a gyomorbajok némely eseteiben gyógyszerül használják és rendszerint a kérődző állatok oltógyomrából ugy is készítik, hogy azt 1? sósavat tartalmazó glicerinnel kivonják, a folyadékot 8-14 nap mulva megszűrik és ebből a P.-t alkohollal leválasztják. Szintelen, alaktalan por, mely sósavtartalmu vizben könnyen oldódik, oldata főzésekor a P. elbomlik.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is