Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Peptonok... ----

Magyar Magyar Német Német
Peptonok... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Peptonok

a fehérjék ama változásai, melyet a gyomornedv és a hasnyál befolyása alatt elszenvednek. P. képződnek még fehérjéből savak és lúgok, valamint némely növényi erjesztők befolyása alatt is. A fehérjék emésztés-terményeinek közelebbről való megvizsgálásából kiderült, hogy a fehérjékből először is albumózok lesznek, melyeket pro-P.-nak is neveztek. Az albumózok képződnek a fehérjékből a gyomoremésztés alatt az élőben is. A fehérjék olyan módosulatai ezek, melyek forró vizben, alkáliákban, savakban oldhatók és kiválnak, ha ecetsav v. légenysav hozzáadására konyhasóval telítjük; ez üledék melegben feloldódik, hidegben pedig újból előáll. Ecetsavval megsavanyítva, ferrociánkáliumra is kiválnak. Kiválnak kénsavas ammoniákra, csersavra, sósavval való megelőző megsavanyítás után jódkénesőjódkáliumra, pikrinsavra, foszforwolframsavra és foszformolibdensavra. Ha a gyomornedvnek hosszasan, napokig és hetekig ki vannak téve a fehérjék, ugy mint a hasnyál befolyása alatt is, további változást szenvednek és P.-ká lesznek. Nem régen az albumózokat is P. elnevezése alatt foglalták össze. A P. sem ecetsavval való megsavanyításra, ferrociánkáliumra, sem kénsavas ammoniákkal való telítésre nem válnak ki. Midőn a fehérjékből albumózok, majd P. lesznek, valószinü hidrolitikus folyamaton mennek át. A fehérjék elemei vizet vesznek. Az emésztésnél nyilván az albumózokat szívja fel s használja felépítésére a szervezet, mig a P., minden tapasztalat tanusága szerint, alig változnak vissza a szervezet fehérjéivé. Azért a jó peptonkészítmények, a húspepton, Witte-féle pepton is. albumózokat tartalmaznak és csak kevés valóságos peptont.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is