Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Perth... ----

Magyar Magyar Német Német
Perth... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Perth

1. grófság a skót földön 6737 km2 területtel, (1891) 122 185 lak., akik É-on és ÉNy-on a gael, D-en és DK-en az angol-szász törzshöz tartoznak. É-on a Grampian hegyrendszerhez tartozó magaslatok 1137 m.-re emelkednek, közepén a vidék dombos és D-en sík. A szép hegyi tavak mint a Loch-Tay, a Loch-Rannoch és a Loch-Tummel, továbbá a Tay kellemes, kedves völgye, a Brunar, Tummel és Moness vizesései a grófságot a turistáktól sűrüen látogatott vidékké teszik. A 260 m. magas Dunsinanon állott Macbeth kastélya és a Dull falunál álló kőkeresztek a kereszténység behozatalára emlékeztetnek. A terjedelmes erdők Skócia vadakban leggazdagabb erdei. A földmívelés, állattenyésztés, az esernyőkelme-, zsebkendő-, sálkészítés, sörgyártás, vasöntés és a malomipar a legfontosabb foglalkozási ágak.

2. P., az ugyanily nevü grófság székhelye a Tay torkolatánál, vasutak mellett, (1891) 29 919 lak., pamutszövéssel, üvegiparral, épületfa-, szén-, só- és trágya-importtal. A modern külsejü városnak van filozofiai, matematikai és fizikai akadémiája, Szt. Jánosról elnevezett temploma, amelynek főoltáránál III. Eduárd angol király testvérét Cornwallis hercegét leszúrta, szép városháza. Walter Scottnak és Albertnek, Viktoria királynő férjének szobra ékesítik a várost. P. egykoron római katonai állomás, 1437-ig a skót királynak, parlamentnek és legfőbb biróságoknak volt székhelye. A várostól É-ra van Mansfield gróf kastélya az egykori koronázó-palota helyén.

3. P., Ny.-Ausztrália ausztráliai gyarmat fővárosa, anglikán és kat. püspök székhelye, a Hattyu-folyónál, 15 km.-nyire a torkolatától, (1891) 9617 lak., szép városházzal, több középiskolával; téglagyártással. Kikötőhelyével Fremantlelel vasút köti össze.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is