Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Perui régis... ----

Magyar Magyar Német Német
Perui régis... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Perui régiségek

különösen a mai peru fensíkján és a tengerpart mentében fordulnak elő. Egészükben az amerikai régiségek (l. o.) tekintélyes csoportját képezik, melynek egyéni jellege a halottak kultuszában a keramika, bronzöntés és textilipar terén domborul ki. A halottak eltakarítása mumiák (l. o.) módjára történt; a holttestet guggoló alakban zsákba vagy állatbőrökbe varrták, külön épületekben vagy szellős kútféle mélyedésekben helyezték el és foglalkozásukra valló tárgyakat helyeztek melléjök (a férfiaknál fegyvereket, a nőknél kézi munkához tartozó dolgokat).

[ÁBRA] 1. ábra. 2. ábra.

A keramikai dolgok tulnyomóan a tengerpart mentéről kerültek a gyüjteményekbe, mind alant széles domborodásuak, keskeny nyakkal, néha kettő-kettő összefügg, minként az 1. ábra mutatja. Más edényeken állatok (halak, madarak, denevérek) vannak utánozva, hol egész testben, hol ugy, hogy az öblös edényen valamely állatnak nyaka és feje (a 2. ábrán a Peruban otthonos kondorkeselyü feje) látható. Másutt a festésre fordítottak nagyobb gondot, helyenkint egész csataképeket ábrázolnak, holott az Ancon és Chancay sírmezőiről kikerült edények festése barna és a tetoválást használja motivumnak. A quitói fensík továbbá a Titikaka-tó környékének leletei közt jellemző alakjukkal feltünnek a guggoló embert vagy állatot ábrázoló öblös palackszerü edények (l. a 3. ábrát), melyeknek festése azonos a kolumbiai Csibcsa (l. o.) törzs emlékein látható technikával. A bronzöntés emlékei közül a buzogányok s csatabárdok magaslanak ki (l. különösen a 4. ábrát) és a relief-rajzok (5. ábra).

[ÁBRA] 3. ábra. 4. ábra. 5. ábra.

A nemes ércekből edényeket készítettek, bámulatosan pontos forrasztással és emberi arcra emlékeztető hermaszerü (l. Hermák) alakban. A textilipar fejlődését nagyban elősegítették a rendelkezésre álló kulturállatok (láma, alpaka), melyekből szindús és finom technikáju munkák készültek. Figyelemre méltó az anconi sírmezők szövetein az applikációnak (l Appliqué) egyik módja, melyen arany- és ezüst-szálak, nemkülönben madártollak segítségével gazeszerü átlátszó szövetekre vetették a mintát.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is