Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Petiotozás... ----

Magyar Magyar Német Német
Petiotozás... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Petiotozás

Petiot burgundi birtokostól ajánlt eljárás, mely abban áll, hogy aki nem sajtolt törkölyre azonnal, a lefolyt must vagy vörös bor mennyiségének megfelelő 16-18° R. meleg s 15-17%-os nádcukoroldatot töltenek s azzal erjedni hagyják; Petiot szerint ez az eljárás 3-4-szer is ismételhető, de az utóbbi termékek kevés savat tartalmaznak. Szokták a törkölyt 6-7%-os alkohol tartalmu vizzel is leönteni, de ez nem ád olyan jó bort mint a cukros viz, fő dolog, hogy a törköly friss legyen és hogy az erjedés minél hamarább meginduljon, l. Lőre.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is