Pipa
eszköz a dohányzáshoz, mely használatának helyéhez és
idejéhez mérten a legkülönbözőbb alakban és nagyságban készült. Részei: a
tulajdonképeni pipa (gyakran födéllel és az alsó részen bagógyűjtővel), melybe
a dohányt tömik, és a szára, mely a dohány füstjét a szájba vezeti. A pipát
leginkább fából, agyagból, tajtkőből, porcelánból,a szár meggyfából v. egyéb
fából, szopókáját (a szár felső részén, a szíváshoz) szaruból, csontból,
borostyánból stb készítik; használatát az amerikai bennszülött indusoktól vették
át, kik a pipát (hosszu, tollakkal díszített nádcsőt) kalumetnek hívták (l.
Békepipa), noha Grenville, ki Virginiát 1585. fedezte föl, már látott agyagból
készült pipákat is. A mostani pipát jelenlegi alakjában (szopókával és
bagólégyűjtővel) egy osztrák orvos, Vicarius Ferenc készítette először 1689. A
pipa fajai még a csibuk (l.o.) a nargile (l.o.), meg náluunk a köznép közt
divatos makrapipa. Hozzánk a pipa már a XVI. sz.-ban eljutott, mert a török
pasák néha pipát ajándékoztak főurainknak, kik azonban ritkaságaik közé
helyezték s nem használták; még Bethlen Gábor is ugyanezt cselekedte egy 1614.
kapott pipával. A durvább agyagpipákat közönséges fazekasagyagból fémmintákkal
sajtolják és esetleg mázolják is. A vörös török pipát vasoxidos agyagból készítik
és égetés után rendszerint viasszal összegyúrt vasoxiddal dörzsölik, hogy minél
szebb vörös szine és fénye legyen.Fekete pipát p. a debrecenit vörös agyagból
készítik és végre szalmatűzben gőzölik (l. Gőzölt tégla, Grafitos edény).
Keménysége és tartóssága miatt legkedveltebb az u.n. selmeci pipa, melyet
különben Körmöcbányán, Zólyomban és több helyen is gyártanak. A selmeci pipát
vörös agyagból (osztrolukai) és kövér, tűzálló agyagból készítik. Az igen kövér
agyagkeverékből kolbászokat sajtolnak, melyeket a pipa nagyságának megfelelő
darabokra széjjel vagdalnak és szikkadni engednek. A pipát a már meglehetősen
kemény agyagból fémmintákkal sajtolják és tokban égetik. A fekete selmeci pipát
szalmatűz felett gőzölik; a pettyeset pedig akképen nyerik, hogy a pipát
hamugéppel befecskendik és csak ezután gőzölik, mikor a péppel födött részek az
eredeti szint megtartják. Az u.n. kölni pipát vagy hollandi pipát, mely a
szárral együtt van sajtolva, fehér, tűzálló agyagból (terre de pipe)készítik és
agyagtokban égetik. Amerikában a Corncob-pipa a leghasználtabb, mely Tibbe
Henrik, a "pipakirály" óriási gyárából kerül ki; anyaga
kukorica-csőből készül.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|