Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Pirométer... ----

Magyar Magyar Német Német
Pirométer... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Pirométer

(gör.) a. m. tűzmérő, vagy helyesebben magas hőfokmérő, olyan készülék, mellyel magas hőmérsékletet lehet meghatározni. P.-t sokféle alapon szerkesztettek. Wedgewoodé egyes agyagnemek ama sajátságán alapszik, hogy térfogatuk csökken, ha nagy hő behatása alatt állanak. Igen egyszerü a Petersen-féle P. Ez körülbelül 10 cm3-nyi ürtartalmu platinalombik (l. 1. ábra), melynek száját csavarral el lehet zárni, de nem lég- vagy vizmentesen, hanem csak lazán. A készüléket grafittégelyben a magas hőmérsékletü térbe helyezik s aztán vizbe dobják, hol szerkezeténél fogva szájával lefelé fordul. A behatoló viz mérése révén meg lehet határozni a kiterjedés következtében eltávozott levegő köbtartalmát s ebből azon hőmérsékletet, melynek a készülék ki volt téve.

[ÁBRA] 1. ábra. Petersen súlypirométere.

[ÁBRA] 2. ábra. Petersen fémpirométere.

Ez tehát súly-P.-nek nevezhető készülék. Szilárd testek kitágulásán alapszik a Daniell- és a Petersen-féle fém-P. Az első nem egyéb, mint grafittömegbe beágyazott platinrúd, mely a grafitnál erősebben tágulván, porcelánrudacskát tol maga előtt, mig tágulása tart. Összehúzódáskor a rudacska helyén marad. Az eltolás nagyságát, vagyis a platina kitágulását megmérik s abból, valamint a platina ismert tágulási együtthatójából kiszámítható a hőmérséklet. Ehhez hasonlóan működik a Petersen-féle fém-P. (l. 2. ábra), mely vascső (b) végén megerősített platinarudból áll (a); ennek folytatását képezi a (c) vasrúd, mely egy emeltyü rövidebb karját nyomva, osztályzattal ellátott körív fölött lebegő mutatót hoz mozgásba, amint a platinarúd magas hőmérsékletü térben kitágul. A tapasztalati úton nyert osztályzat a megfelelő magas hőmérsékletet jelzi.

Szilárd testek kitágulása helyett a légnemüekét is használják magas hőfokok mérésére. a légtermométer (l. Hőmérő) mint P. használható, ha a levegőt tartalmazó gömb üveg helyett mázzal ellátott porcelánból vagy platinából áll. Ez utóbbi anyagot használta föl Pouillet. A levegő kitágulását higany-manométer segélyével mérik és pedig vagy állandó térfogat, vagy állandó nyomás mellett. A levegő tágulási együtthatójából kiszámítható azon hőfok, mely az észlelt manométerállást előidézte. Készítettek még P.-t oly fémszalagokból, melyek két különböző fém összesajtolása által keletkeztek. Ha az alkalmazott fémek nem egyformán tágulnak, alakváltozás áll elő, melyből a hőfokra lehet következtetni. Az ilyen meghatározások nem pontosak. Jobb eredményt adnak kaloriméteres meghatározások, midőn t. i. ismert fajmelegü anyagból készült golyók (p. platinából, kovácsolt vasból) a megmérendő hő behatásának kitéve, ismert tömegü és hőmérsékletü viz hőfokát emelik. Prinsep fémön tények olvadási pontjait használta fel magas hőfokok mérésére. Ha t. i. arany- és ezüst- vagy ezüst- és platinaötvényeket egyenletesen emelkedő arany- vagy platinatartalommal készítenek, ezeknek vékony lemezkéi különböző hőmérsékletek mellett olvadnak meg. Az ily meghatározások sem bizonyultak be pontosaknak. Becquerel átlátszatlan izzó anyagok kibocsátott fényéből hattározta meg a hőfokot. Használható és megbizható a Siemens-féle ellenállási P. A galvánáram vezetőinek ellenállása t. i. a hőmérséklettel emelkedik. Izzított platinadróton áthaladó áram valamely viz-voltaméterben annál kevesebb gázt fejleszt, mennél nagyobb a drót hőfoka. Ez az eljárás alapja.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is