Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Plytmouth... ----

Magyar Magyar Német Német
Plytmouth... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Plytmouth

(ejtsd: plimmöth), 1. két county az É.-amerikai Egyesült-Államokban és pedig Iowaben (2130 km2 területtel, 9000 lak., Lemars székhellyel) és Massachusettsben (1885 km2 területtel, 76 000 lak., P. székhellyel).

2. P., kikötőváros Devon angol grófságban, 57 km.-nyire Exetertől, a Tamar és Plym összefolyásánál, vasút mellett, a Sp. Soundnak egy nagy szétágazó meredek mészszikláktól körülfogott öböl partján, amelyet 1554 m. hosszu kőgát véd a hullámcsapások ellen, (1891) 179 lak., a tőszomszédságában fekvő Devonport (l. o.) és Stonehouse (l. o.) lakóit is beleszámítva (az u. n. Three Towns) 154 417 lak., nagy vitorlavászon-szövéssel, cukorfinomítókkal, üveghutával, keményítő- és nagy szappangyárakkal, halászattal és élénk kereskedéssel. Az érkező és távozó hajók tonnatartalma (1893) 331 815, aminek körülbelül felel a parti forgalomra esik. Az import fő cikkei gabona (129 233 tonna), szén (31 400 tonna), trágya, cukor, bőrök, petroleum és épületfa; a kivitelé: kaolin, tégla, réz, cinn, gránit és halak. Élénk a tengerentuli földrészekkel való személyforgalom, mivel több transzatlani hajójárat innen indul ki. A Tamar 7 km. hosszu torkolata (Hamoaze), amelyet D-en a Mount-Edgcumbe nevü, szép nyaralókkal takart földnyelv határol, kizárólag hadi kikötő és elég nagy arra, hogy 100 hadi hajót fogadjon be magába. A Plym torkolata (Catwater) kereskedelmi kikötő. Kisebb kikötők még a Sutton-Pool és a Mill-bay, amelynek felső végében vannak az 1104 m.-nyi hosszuságu Great-Westerndocks. P. fő fontossága abban rejlik, hogy Anglia első rangu hadi kikötője, ezért meg van erősítve és el van látva óriási dockokkal, hajógyárakkal, műhelyekkel, vasöntőkkel, gépgyárakkal, áruterekkel, arzenállal és tengerész-kórházzal. P.-nek legszebb épületei: a XV. sz.-ból való St.-Andrews-templom, a kat. székesegyház, a nagy városház, a börze, vámház, a dór ízlésben épített Athenaeium könyvtárral és muzeummal, a városi könyvtár rézmetszetekkel és a szinház. A Hoe vagy Wall-Hoe magasan fekvő sétahely Sutton-Pool és Mill-bay közt. Itt van a botanikuskert, az 1670. épült citadella és ez előtt a nagy erősségekkel ellátott St.-Nicholas-sziget és Drake egy emlékszobra. Tengeri fürdői látogatottak. Victoria-Spa nevü ásványvizforrása fürdőintézettel van összekötve. P.-nek 2 világító tornya van; mintegy 22 km.-nyire a kikötőtől emelkedik az Eddystonei (l. o.) világítótorony. 1588. itt gyült össze Drake, Howard és Hawkins vezérlete alatt a 120 vitorlásból álló angol hajóraj a spanyol armada ellen, 1595. Sir John Godolphin itt verte meg a spanyolokat. Ugyaninnen indult ki 1596. az angol flotta Cadiz ellen. 1643. három havi ostromot állott ki. 1652 aug. 26. Ruyter hollandi admirális itt verte meg az Ascue vezérlete alatt álló angol flottát. III. Vilmos tette hadi arzenállá.

3. P., több város az É.-amerikai Egyesült-Államokban, és pedig: a) P. county székhelye Massachusettsben, 59 km.-nyire Bostontól, a Massachusetts-öböl mellett, (1890) 7314 lak., szeg-, drót-, cipőgyártással, kötélveréssel, vitorlavászon-szövéssel. P. Új-Anglia legrégibb városa; a Pilgrim fathaers nevü társaság telepéből keletkezett, amely 1620 december 22. itt egy sziklán jutott partra. E sziklán 1888 óta a hit szobra áll. - b) város Luzerne countyban Pennsylvaniában a Susquehanna É-i partján, 9344 lak., közelében antracitbányával.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is