Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
popzene... ----

Magyar Magyar Német Német
popzene Popmusik (e...

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

popzene

A népszerű szórakoztató zene elnevezése. Rendszerint szólóénekes és csoport adja elő. A csoport hangszerösszetétele általában: ütők, gitárok, basszushangszer. Zenéjük alapsémája: könnyen megjegyezhető dallam, egyszerű ritmus. A popzene a népdalok hagyományaihoz kapcsolódik és a hanglemezipar fejlesztette ki. Zenei központjai eleinte az USA-ban és Londonban voltak. A 60-as évek elején Európában a popzene fogalma leszűkül az ifjú generáció zenéjére. Ennek amerikai megfelelője a rock. Az új popzene a negroid ritmusból, bluesből és a fehér rock and rollból 1964 táján keletkezett. A rock and roll kialakulása idején a nagyvárosok zenei stílusa és költészete volt, amelyben az új generáció elemi erővel fejezte ki különállását a fennálló társ. rendtől, alkotta meg saját vágyainak világát. Már a rock and roll is felmutatja a popzene áramlatainak tipikus ismertetójegyeit:
a) a blues, a jazz és a népzene népszerűsítése, ugyanakkor felhigítása, sőt kommersszé (olcsó tömegtermékké) változtatása;
b) a generációs problémák, vágyak kifejezése;
c) szertartást helyettesítő szerepe (pl. sztárkultusz, fesztiválok stb.). A rockot követő, népzenéhez kapcsolódó amerikai irány Európában is elterjedt, az amerikai Rolling Stones mellett megjelent a liverpooli Beatles, akiknek nemzetközi sikerei után elkülönítették a popzenétől a népszerű beatet, amelyet ők lírai hangvétellel, igényes szövegekkel gazdagítottak. A 60-as évek végére teljesen megszerveződött a popzene világpiaci értékesítése. A 70-es évek fordulóján az új amerikai rocknak dallamosabb, puhább songjai kerültek a popzenébe, meghódították Európát, központjai alakultak ki Franciaországban, Hollandiában, a skandináv államokban. Az USA-ban kialakult egy harcos, elkötelezett popzene a polgárjogi mozgalmakkal kapcsolatban, amely sokat merít a népzenéből, de új tartalommal, aktuális szövegekkel, amelyeket rendszerint előadójuk ír. Hazánkban a popzene szövege elsősorban a generációs problémák, szexuális vágyak problémaköréi vette át, ugyanakkor felismerhető az alkotókedv kibontakozása, a rnagyar népdalhoz való határozott és egészséges közeledés is.

Szerkesztette: Lapoda Multimédia

KapcsolódásMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is