Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Propilalkoh... ----

Magyar Magyar Német Német
Propilalkoh... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Propilalkoholok

Az izomer propilgyökök (C3H7) hidroxil (OH) vegyülete, Az elmélet szerint két izomer propilalkohol lehetséges, mind a kettő elő is van állítva, u. m.

CH3-CH2-CH2OH és            CH3-CH(OH)-CH3

normális propilalkohol        szekunder v. izopropilalkohol

1. Normális propilakohol (etilkarbonil) képződik a cukorféleségek erjedésekor és elegyrészét teszi a pálinkaolajnak. Mesterséges úton többféle módon előállítható, igy propionsavanhidridből is, ha azt nátriumamalgammal redukáljuk. Kellemes szagu folyadék; fs. 20°-on 0,8044, fp. 97,4°. Vizzel minden viszonyban elegyíthető, és ebből az elegyből kalciumkloriddal kiválasztható. Oxidáció folytán először propionaldehid C2H5.CHO azután propionsav, jód és foszfor behatására pedig normális propiljodid (C3H7)2 képződik belőle.

2. Szekunder v. izopropilakohol (dimetilkarbinol), hasonlókép sokféle módon kapható, igy acetonból, ha azt nátriumamalgammal összehozzuk. Szintelen folyadék; fs. 20°-on 0,7887, fp. 82,7°. Vizzel, borszesszel és éterrel elegyíthető; vizes oldatából káliumkarbonáttal ismét leválasztható. Oxidáció folytán acetonnal (CH3)2CO képződik belőle.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is