Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Q-kódex... ----

Magyar Magyar Német Német
Q-kódex... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Q-kódex

elektronika

Az a kódrendszer, amely a rádiótáviratozáshoz alkalmazott rövidítéseket és különféle jelzéseket tartalmazza. Három sorozatra osztható. A QAA-QNZ sorozat a légiforgalmi szolgálat, a QOA-QQZ sorozat a tengeri szolgálat részére van fenntartva. A QRA-QVZ sorozatot valamennyi szolgálati ág - így az amatőr is - használhatja. Egyes rövidítéseinek azáltal, hogy közvetlenül a rövidítés után az YES, ill. NO szócskát továbbítják, igenlő vagy nemleges értelem adható. A Q-kódex rövidítéseknek jelentése kiterjeszthető vagy kiegészíthető más megfelelő rövidítések, hívójelek, helynevek, számjegyek, számok stb. hozzáadásával. A zárójelek közötti üres helyeket az esetenként változó megjegyzések részére tartják fenn.
A Q-kódex rövidítései kérdéseknek tekinthetők, ha kérdőjel követi őket. Ha a - valamely kérdésként feltett rövidítését kiegészítő megjegyzés követi, a kérdőjelet e megjegyzés után kell tenni.
A Q-kódex ama rövidítéseit, melyeknek többféle, megszámozott jelentésük van, a vonatkozó jelentésnek megfelelő szám követi. Ezt a számot közvetlenül a rövidítés után kell továbbítani.
Az időpontokat greenwichi középidő (GMT) szerint kell feltüntetni, hacsak a kérdésekben vagy feleletekben ezzel ellenkező megjegyzések nincsenek.

Szerkesztette: Lapoda MultimédiaMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is