Raffinóz
kémia
(melitóz, melitróz), a szénhidrátok csoportjába tartozócukorféleség; kémiai képlete: C18H32O16.Nagyobb mennyiségben található az ausztráliai mannában és a gyapotmaglisztben,csekélyebb mennyiségben a répában, legfőképen pedig a melasszban, amelybőlhosszu ideig tartó állás után kikristályosodik; a kristályok 5 molekulakristályvizet tartalmaznak. Vizben könnyebben, de alkoholban nehezebben oldódikés oldata a poláros fény síkját erősebben jobbra csavarja, mint a nádcukor. AFehling-féle oldatot nem redukálja, de az élesztő igen könnyen megerjeszti. Salétromsavvaloxidálva nyálkasav, kénsavval sokáig főzve pedig levulinsav képződik belőle.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|