Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Ragadozók... ----

Magyar Magyar Német Német
Ragadozók... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Ragadozók

állat

(Carnivora), az emlősállatok osztályának egyik rendje. Legfőbb jellemvonása az ide tartozó fajoknaka fogazat alakulása. A metszőfogak kicsinyek, egyforma nagyok, néha a külsőkazonban valamivel nagyobbak; számuk rendesen alul is, felül is összesen 6. Aszemfogak nagyok, hegyesek, előre állók és némileg sarlóformán görbültek. Apofafogak hegyes koronájuak, u. n. előzápfogak, mig a valódi zápfogak tompább koronát viselnek. Az előzápfogak közül az utolsó felső és az első alsó két-vagy háromcsúcsu, u. n. szakítófoggá módosult s az ezek előtt állókathézagfogaknak is nevezik. Testük erős, de legtöbbször nyulánk s a futásra ésugrásra kiváltképen alkalmas. Járás alkalmával legtöbbjük csak ujjaival érintia földet, ujjonjárók (Digitigrada), de vannak olyanok is, amelyek talpukonjárnak, talponjárók (Plantigrada); a Viverrafélék pedig ujjaikkal és kézközepeikkelérintik a földet. Kulcscsontjuk szabály szerint nincs, néha azonban csenevészállapotban megjelenik. Az orsó-, sing-, sip- és szárkapocscsont különállócsontok. Egy részüknek alfele mellett hatalmas bűzmirigye van. Deciduával ésöves méhlepénnyel fejlődnek. A fiatalok vakon jönnek a világra. Emlőik a hasonfekszenek. Táplálékuk húsból és melegvérü állatok véréből áll, de vannakolyanok is, amelyek halakat és békákat is fogyasztanak, sőt vannak mindenevőkis (medvék). A jelenben élő fajok száma 300-ra tehető és Asztrália kivételévelmindenütt otthonosak. Vannak kihaltak is. Hat családot különböztetünk meg:

1. Macskafélék (Felidae).Leghatalmasabb közöttük az oroszlán . Melléje sorakozik a tigris Ide tartoznak még:vadmacska ; nubiai macska (F. maniculataRüpp.); házi macska (F. domestica L.); törpe macska (F. andata); angoramacska(F. domestica angorensis, ); fekete párduc (F.pardus melas L., l. Párduc és Leopárd); jaguár (F. onca ); leopárd (F.leopardus ); irbisz (F. irbis Ehrb.) vagy a persa párduc , melynek bundája fehéres-szürke sárgás árnyalattal, fején fekete foltos;oldalai kerek fekete foltokkal tarkázottak s ezeknek világosabb középterületénkis fekete foltocska van. Hossza 1,30 m. Hazája Közép-Ázsia Szibériáig. Asorozatot bezárja a hiuz (F. lyns ).

Közönséges hiuz (Felis lynx)

Kapföldi oroszlán (Felis Leo capensis).

Petymeg cibetmacska (Viverra Civetta).

Tigris (Felis tigris).

Fekete párduc (Felis Leopardus melas).

Jaguár (Felis Onca).

Irbisz (Felis Irbis).

Leopárd (Felis Leopardus).

Törpemacska (Felis undata).

Angoramacska (Felis domestica angorensis).

Nubiai macska (Felis maniculata).

Vadmacska (Felis catus).

2. Hiénafélék (Hyaenidae). Rövid, vastag fejjel, elkülönült,vastag, tompa arcorral. A hátulsó lábak rövidebbek az elsőknél s e miatt a hátlejtős. Járáskor csak az ujjak érintik a földet, de karmaik nem húzhatókvissza. A fark lompos. A bunda ritkás, a nyakon és a hát hosszában sörénytalkot. Átmenet a macskaféléktől a kutyafélékhez és fajai az ó-világot lakják.Ide tartozik a hiéna, melynek egyik képviselője a foltos hiéna..

3. Kutyafélék v. ebfélék Ide tartozik a farkas; róka ; házi kutya (C. familiaris);sakál stb.

Tengeri vidra (Enhydra marina).

Torkos borz (Gulo borealis).

Foltos hiéna (Hyaena crocuta).

Farkas (Canis lupus).

Vidragörény (Putorius Lutreola).

Coboly (Mustela zibellina).

Mosó medve (Procyon lotor).

Vadászgörény (Putorius furo). Görény (Putorius foetidus).

Baribal (Ursus americanus).

Nyuszt (Mustela martes).

4. Petymegfélék (Viverridae, l. o.). E családból acibetmacskát (Viverra civetta Schreb).

5. Menyétfélék, Ide tartozik a coboly ; a görény ; a vadászgörény (Putorius furo); a nyuszt; a vidragörény (P. lutreola Keys. et Bl.); torkosborz(Gulo borealis Nilss., ); tengeri vidra (Enhydra marina F.Cuv.; vidra, borz stb.

6. Medvefélék. Az ide tartozó fajok közül a baribal(Ursus americanus Pall.) és a mosómedve (Procyon lotor Desm.). V. ö. Lennis,Synopsis des Thierreichs.

Forrás: Pallas Nagylexikon

KapcsolódásMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is