Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Rágcsálók... ----

Magyar Magyar Német Német
Rágcsálók... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Rágcsálók

állat

vagy őrlők (állat, Rodentia, Glires,, az emlős állatok egyik rendje a felső és alsó állkapocsban 2-2hatalmas, sarlóforma, gyökértelen, csak külső oldalán zománcos metszőfoggal,szemfogak nélkül; haránt zománcredős zápfogakkal s ezek és a metszőfogak közöttnagy hézaggal, minden lábon 5 ujjal, 1-7 csecsbimbóval, deciduával éskorongforma méhlepénnyel. Metszőfogaik a használat alkalmával csúcsukon gyorsankopnak, oly formán, hogy elül mindig élesebbek mint hátul. Ezzel kapcsolatosanegész életen át nőnek. Jellemző az, hogy a kulcscsont csak egy-két fajnálhiányzik, másoknál a sípcsont és szárkapocs összenőtt (nyúl, egér). A végtagokalkotása, a használattal kapcsolatosan, igen változatos. Járáskor majdnemvalamennyien a talpukra nehezednek. Karmaik vissza nem húzhatók. Táplálékuknövényi anyagokból kerül ki. Legnagyobb részük gyors futó, más részük ügyesenkúszik, ugrik vagy úszik. Sokan önásta föld alatti üregekben laknak, mások afákon- vagy a földön fészket építenek. Vannak köztük téli álmot alvók, deegyik-másik téli eleséget gyüjt. Közöttük találjuk a legkisebb emlősöket.Számuk igen jelentékeny, az emlősök majdnem 1/3-a idetartozik s az egész földön el vannak terjedve. Kövült állapotban a harmadkorieocen-rétegekben jelentkeznek.

Hörcsög (Cricetus frumentarius).

Közönséges pele.(Myoxus Glis) és kertipele (Eliomys Nitela).

Ugró egér (Dipus aegyptius).

Ürge (Spermophilus Citillus).

Hód (Castor Fiber).

Mókus (Sciurus vulgaris).

Lemming (Myodes Lemmus).

Mezei pocok (Arvicola arvalis).

Mezei egér (Mus agrarius).

Csincsilla (Eriomys Chinchilla).

Koipu (Myopotamus Coypu).

Tarajos sül (Hystrix cristata).

Havasi marmota (Arctomys Marmota).

Az eddig ismert fajokat 13 családra osztják:

1. Mókusfélék. Ide tartozik a mókus (Sciurus vulgaris L., az ürge,a prairie-kutya (Cynomys ludovicanus Baird.), a havasi marmota.

2. Pelefélék. Ide tartozik: a kerti pele (Eliomys nitela Schreb.), a közönségespel.

3. Hódfélék (Castoridae), zömök, erős testtel, vastag,széles fejjel, tompa arcorral, kis szemekkel, rövid fülekkel, széles, lapított,legnagyobb részt pikkelyes farkkal, rövid lábakkal, mindenik 5 ujjas, ahátulsók úszóhártyával az ujjak között, ivarnyilásuk mellett bűzmiriggyel.Egyetlen neme a hód.

4. Táskáspatkány-félék (Geomyidae), pofazacskóval, szőrös, nem hasított felső ajakkal, mindenik lábon 5 ujjal. Fajai amerikaiak.

5. Ugró egerek (Dipodidae), vastag fejjel és nyakkal; hosszu-bajuszos arcorral, nagy szemekkel, közepes fülekkel, meglehetős karcsu törzzsel, rendkivül meghosszabbodott hátulsó lábakkal, rövid,5 ujjas lábakkal, hosszu, sokszor bojtos farkkal. Legtöbb faja Afrikában ésÁzsiában él, de vannak D.-európai és amerikai fajok is, majdnem valamennyiéjjeli állat. Ide tartozik az egyiptomi ugró egér (Dipus aegyptius Hempr. etEhrb.

6. Egérfélék. Ide tartozik a hörcsög, az egerek (Mus L.), mezeiegér (Mus agrarius Pall.).

7. Pocokfélék. Ide tartozik a mezei pocok, a lemming.

8. Földikutyafélék (Georhychidae). Földi kutya.

9. Hystrichidae.

10. Álcsülkösök (Subungulata). Ide tartozik a tengeri malac(Cavia cobaya), a paka, az aguti.

11. Ocodontidae. Ide tartozik a koipu.

12. Nyúlegérfélék. Ide tartozik a csincsella.

13. Nyúlfélék. V. ö. Levinis, Synopsis desThierreichs.

Forrás: Pallas Nagylexikon

KapcsolódásMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is